tisdag
maj312016

Skanstull

Skanstullsbron 5.40 i morse. Jag gick hemifrån 5.17 och mötte Sylvia vid F&S Sveavägen 6.30.
 
5.37 med Olle i lurarna. Daniel och jag ser En film om Olle Ljungström i helgen.
 
 

 
Skolbiblioteket Södra Latin. Vi fick se skoltidningen med Tomas Tranströmers fyra första publicerade dikter.

Pannkakor kokos råsocker jordgubbar cloudy apple, frukost igår. Alldeles nyklippt!

Efter träningen broccolipuckar med bondbönor och gojibär. Vaniljyoghurt kokos jordgubbar apelsin avokado med citron rädisor gurka kaffe och en blåbärsmuffin nyss. 
 
Utanför fönstren 10.01.
 

lördag
maj212016

Buyoant flamboyance, Revolutionary romanticism

Meadham Kirchhoffs revolutionsromantik is not here anymore. Stillbilder. Meadham Kirchhoff, Gosha Rubchinskiy.
   
  

torsdag
maj192016

Sophia och Maria, Budapest och New York

På väg från Citykonditoriet när jag stod och.. med telefonen (letade i spotify) kom Maria. Åh. Hon har varit i New York. Hade hon inte varit där hade hon följt med på Dansens Hus senast. Hon (hahaha! och visade hur jag gör.. ) "du har sån skön svängig stil!". Vi promenerade till Odenplan och hon gick in på Myrorna. Hon (jättefin komplimang) "Du kommer bli en lysande bibliotekarie. Det passar dig perfekt. Du är så bra med människor och så har du ditt stora litteraturintresse." Och så pratade vi om hur mycket vi tycker om bibliotek. Sophia och jag pratade såklart också mest bibliotek, på Citykonditoret. I "vår" soffhörna. Budapestbakelse! Senast var med Jenna och Gunnel, också vid Odenplan. Maria och jag pratade om att de har blivit föräldrar, nu i maj. Det är så väldigt roligt. 
 
Igår.

tisdag
maj172016

Old Heart Falls, på fredag 20 maj

släpps The Fall of Hearts! Daniel la trummorna i november. <3 <3

Körsbärsblommorna i Kungsan på väg till skivstång med Victoria och Sylvia på Sveavägen 7. Morgonen när jag gick hemifrån 5.09 för att vara framme i tid. Det är som Västerbron i augusti 4.27.

Fira med frukost 1. Un croissant, apelsin, kornbröd, apelsin- och ingefäramarmelad, yoghurt med granola. Andiamo a L..l. Och esset i rockärmen una bella macchina. Efter italienska i tre år. Briljerar. 

Fira med frukost 2 (igår – hoppar foto). Igår Fridhemsplans. Blåbärsmuffin Clipper Natural, Fair & Delicious Lime & Ginger Green Tea pumpabröd med havsaltsmör brie gurka och tomat. Mindmap i huvudet! Och lyxigt. Sara började. 

måndag
maj092016

Tårta Födelsedag och Dans

Anders födelsedagsmiddag på Geronimo's FGT. Daniel och jag åt Asada Fries Veggie (med oumph). Daniel och Jonas. Vår Asada Fries. Fantastiskt gott. 
 
Daniel fotograferar. Nille, Anders, Jonas och Roger. Sara och Henrik kanske följer med mig till London i oktober och spelningen på Shepherd's Bush. <3

Anders och Jonas.

På torsdagen träffades vi tidigt på Phở & Bún och sedan kom Sara! Jag åt Bún Chà Nem (vegetariska): vårrullar fyllda med glasnudlar och rotfrukter som serveras med risnudlar, rostade jordnötter och sallad. 'En av de mest omtyckta rätterna vid högtidsbordet/ festligheter'. Sedan såg vi Tao Dance Theatre, 6 & 7 på Dansens Hus. Ja, fascinerande. 
 
Vi har lyckats få biljetter till föreställningen Three, med Batsheva Dance Company 17 november. Martha Graham och Batsheva De Rothschild grundade kompaniet 1964.

Frukost 23 april. Cloudy Apple, filmjölk med krossat linfrö, müsli, saltade och rostade cashewnötter, surdegsbröd, apelsin- och ingefäramarmelad. <3

Överraskningstårta! Vegansk opera (göteborgsk princess) från Citykonditoriet. Daniel kom med en uber direkt från konditoriet i rusningstrafiken på fredag innan födelsedagsmiddagen. 

Pizza från Tomatis, Krabba. Och Premier American Classics Cola No Sugar. Nu impregnerar vi båda med Jason Marxx. 
 
För att vi skulle orka tårta åt vi en enkel frukost. 12 bitars! Blodapelsin, filmjölk med krossat linfrö, müsli och saltade och rostade cashewnötter.

Sommarläsning! Juni juli augusti. Elena Ferrante Min fantastiska väninna, Hanne Ørstavik Det finns en stor öppen plats i Bordeaux, Kate Zambreno Hjältinnor, Kristoffer Leandoer De försvunna böckernas bibliotek, Karin Johannisson Den sårade divan, David Thurfjell Det gudlösa folket, Thomas Anderberg Guds moral, Henrik Johnsson Det oändliga sammanhanget. Längtar.  

tisdag
apr192016

Frukost på Blooms

På Sankt Paulsgatan i morse. Först var jag på skivstång sju, Victoria Borgströms. Träffade Sylvia! Vi sms:ade om att gå. Sedan alltså Blooms som betyder så mycket för mig. Mest för i april. <3 Alla minnen. Jag satt i fönstret som jag brukade när jag var hos Gisela, åt frukost som jag jämt gjorde och tittade ut över gatan som redan vaknat. Åren 2006 – 2010. Promenerade hemifrån Robert Almströmsgatan 6, över Västerbron, till Blooms. Innan Gisela. Gunnel och jag i december 2006. Henrik och Karin och Petra.

Kaffe, blåbär och ingefära, ägg och kaviar. Blooms. Bloomsburygruppen, bara det. Liksom Deceived with Kindness, Angela Garnett. Joyce McDougall. På väg dit (promenerade från Sveavägen, över Skeppsbron) stannade jag framför en affisch i Götgatsbacken. Turteaterns Giselle Revisited. Daniel tycker mycket om Tanya Byrne som har gjort musiken, och hennes syster Nadine när de gör musik under något som heter Ectoplasm Girls.
Från Daniel, mina födelsedagsböcker. <3 Neapelsviten, Elena Ferrante. Min fantastiska väninna. Och Hanne Ørstavik, Det finns en stor öppen plats i Bordeaux. 

Firade med en blus! Såg först i ett fönster på Götgatan fast när jag kom från andra hållet. Snurrande kring Götgatan och de trakterna idag. 

Halo Blue! Faktiskt lite som i gips. 

Frukost igår. Kaffe havre- och kornbröd med lagrad grevé och blåbärssylt och vaniljbulle från Gamla Enskede bageri. Smoothie på jordgubbar ingefära och blåbär. 

tisdag
apr192016

Vegansk pasta bolognese 

Helt helt enastående god! Vi lagade Paolo Robertos pasta bolognese med Anamma vegofärs och Tofurky Smoky Maple Bacon Tempeh. Vin, morötter, blekselleri, basilika. Parmesan. Citron- och persiljeströssel. Böngnocchi. Ett enkelt sicilianskt vin (!) till, Vinistella Organic La Passione 2014.
 
Lidls Gelatelli Typ Crème Brûlée med rostade och saltade cashewnötter. Skryter om Lidls humor. "Typ" Crème Brûlée.

Frukost! Tropicana apelsin. Första gången på år. Vi pratade om när bara God Morgon och Tropicana och Nektar (?) fanns på juicehyllan. Det var tider. Lidls punchrullar, Monkis jordnötssmör.

Vår sagolika bolognese igen. Med spenat. Ett svalkande Gustave Lorentz Gewurtztraminer Reservé 2014. 

Grytfriterade havssalt, salt & vinäger. Otrolig belgisk öl. De Glazen Toren Saison D'Erpe-Mere Lentebier. 
 
Frukost! Frukost- och kanelbullar Gamla Enskede bageri. Blodapelsin Lidl.

torsdag
apr072016

Kate Zambreno, Hjältinnor (Heroines)

är snart på väg till mig från Adlibris. I Helena Fagertuns översättning. Fagertun är redaktör för Ett lysande namn

tisdag
apr052016

Födelsedag

I lördags firade vi min födelsedag, 2 april! Lugn lång dag. Daniel läste ut Knausgård fyra, jag läste nästan ut Simone de Beauvoirs En familjeflickas memoarer (igen). Vegansk princesstårta 23 april! Och kanske en resa till Italien, med tåg..

Önskade Lidls princesstårta "florentinsk", med kaffe. Vi läste på om princess- och operatårtan på wikipedia.

Födelsedagsmiddag! "Panerat" (alaska pollock) med fullkornsmakaroner, chili, vitlök, ingefära, basilika, broccoli, sweet chili, basilika, Freeway Cola Zero 0%.

Födelsedagsfrukost! Blodapelsin, Gamla Enskede bageris kornbröd, matjessill, grapefrukt- och citronmarmelad. Och vi tittade på Grey Gardens igen. Jag fick önska hela dagen.

Fyra! Inte tre. Vi pratade så mycket om det fyra-tre-fyra-tre. Det är som brysselkål-broccoli och plötsligt blomkål. <3

tisdag
apr052016

Kafé de Luxe, bibliotekarierna

Vi älskar Kafé de Luxe! I torsdags i Växjö. Klara, Pia och Sophia.
 
Klara, Sophia och jag åt vegetarisk hamburgare med ost & picklescrème, barbequesås m m, Pia en tarte flambée HAV & SJÖ. Pia och jag pratade Havets Wallenbergare.. 
 
Klara upptäckte hur schysst ovanvåningen är. Snickerskaka!

Innan vi for hem, mot Linköping och Stockholm (Klara till födelsedagsfest hos sin syster) fikade vi på kaféet igen. Madeleine och Sophia. Mina fina klassisar! Madeleine och jag pratade roliga erfarenheter av Adobe Connect.. Vi var på universitetet bl a för att diskutera våra texter om biblioteket som pedagogisk arena utifrån begreppen frihet, jämlikhet och demokrati. Vi kunde belysa alla tre övergripande eller fördjupa oss i ett. Jag valde frihet. 

Hummus- och olivmacka, grönt te med ingefära.

Lunch i fredags. Ahh, minns inte mer än att det är fisk och potatis..  Ser ganska nyttigt ut. 
 

tisdag
apr052016

Simone de Beauvoir, Jean Jacques Rousseau, Philip Warkander

Simone, upplyftande. Inte ett så värst sympatiskt barn, håller med Björn Kohlström. Världens första modedoktor samtidigt som Vygotskij är på modet.. (fast det var då det). Naturalisten och romantikern Rousseaus viktigaste pedagogiska regel är: ”Du skall inte söka vinna tid, utan förlora sådan”. Lärostoffet måste sovras.
 
Och här har vi frukost 30/3! För här firas det. Gamla Enskede bageri bjuder (inte) på: kanelbulle, KORNbröd (magnifikt!). Påskmust, kaffe.

Oh là là hon är bister. Ja. Bon soir. C'est probablement le premier fois que vous voyais Simone de Beauvoir. Elle a refusée jusqu'au cette année de paraître à la télévision. C'est donc par ses ouevres..

Torsdag morgon i Växjö. Efter frukosten hängde jag på hotellrummet med rostade sojabönor, froosh blåbär och hallon och utsikt mot domkyrkan, med klockspel. Och Lisa Left Eye. Se!

tisdag
apr052016

Halo Blue

H a l o B l u e. Tittade på Sneakersnstuff förut. Fick genast syn på en skimrande gråblå, och en beige internationalist. Beige var inte för mig, och Halo Blue hade gått direkt förutom i 44 och uppåt. Innan dess hade jag handlat Perle de Coco och Sirocco Sands, på & Other Stories. Och ett telefonskal för det förra är sönder. Hem, har ätit "panerat". Hittade Stan Smith Adicolor Halo Blue här. Hur subtilt framgår inte. Beställda i 41 1/3. Födelsedagspresent från mor.
 

tisdag
apr052016

Daniel och jag firar påsk

Skärtorsdag, Långfredag, Påskafton, Påskdagen och Annandag påsk.. 

Frukost Påskafton. Scones med blåbärssylt, lemoncurd, grapefrukt- och fikonmarmelad, Earl Grey med honung, ägg.

Påskdagen. Scones, blodapelsin, citron- och grapefruktmarmelad, honung, yoghurt med krossat linfrö, müsli, kanel, råsocker och cashewnötter. 
 
Skärtorsdag. Fullkornsmakaroner, Picards lax & spenatgratäng, surdegsbröd, olivolja, Petit Chablis La Chablisienne 2014. Alvesta Glass Himmelsk röra med saltade och rostade cashewnötter, FrEQuency Oatmeal Porter AKA Cacaowork Orange.  

Långfredagen. "Panerat", med fullkornsmakaroner, chili, vitlök, ingefära, grönkål, champinjoner, saltade och rostade chilinötter, curry, svartpeppar, sweet chili, Fentiman's Ginger Beer, från Goodstore. På kvällen åt vi salt & vinägerchips och havssalt, lime & korianderchips till två fantastiskt goda öl, Belgoo Arboo och S:t Bernadus Abt 12! Abt 12.. åh.
 
Janssons frestelse, Mannerströms med Oatly iMat. Påskafton till Gouden Carolus Easter, Påskdagen till Kerst Pater Special Christmas.
 
Påskafton, mämmi med kaffegrädde och strösocker. Första gången jag smakade på memma! <3 Råg och sirap. Påskdagen, Daniels memma och min himmelska röra. 

Godis på Påskafton!
 
Mera efter middagen på Påskdagen. Först Picards 8 nems aux légumes och sedan Västkustchips och Mad Yeast Triple Mad. 
 
Frukost Långfredagen. Froosh Blueberry & Raspberry, råg- och havregröt med krossat linfrö, kanel och råsocker. Annandag påsk. Loviseberg råsaft apelsin blodgrape, råg- och havregröt, fikon- grapefrukt- och citronmarmelad. 

söndag
mar132016

Onsdag Torsdag Fredag

Igår for Daniel tidigt för gig i Göteborg! <3 I fredags var jag på Michèle Wilcox medelpass 15 Hornstull. "Socialdemokratisk aerobics" är roligt. Sylvia var med. Vi är helt euforiska, det är som ett danspass. Har gått på Michèles och Mats Jansons kombinationspass förut, och hans intensivpass i city. Och igår efter att vi åt frukost vid sju var jag på skivstång Hornstull 10 och gick i vårsolen därifrån till Skanstull, handlade på Hemköp och sen blev det t-bana hem. Mötte Sara och Ingmar på perrongen, på väg till Emma och Ingmars kompis Olle i Uppsala!

Fredag! Daniels kokade råggröt som vi åt med krossat linfrö kanel råsocker och katrinplommon, estniskt rågbröd och älskade plommonmunkarna från Finska butiken där vi var i torsdags. Brödet bakat bara några timmar före, purfärskt. Blodapelsin, matjessill, fikon- och grapefruktmarmelad. 

Torsdag! Cloudy Apple, rågbröd på surdeg, grevé, smör med havssalt, ägg, vaniljyoghurt med krossat linfrö müsli kanel och råsocker, matjessill. Vi hade planer på att se Vivian Maier på Kulturhuset men vi gör det i påsk istället. F B före V M.

Lördag! Morotspiroger (nytt – dom gör egna) från Finska butiken, och munkarna. Smoothie på blodapelsin äpple ingefära koriander jordgubbar och blåbär. 

Middag Lördag och fredag. Fantastiskt! Zucchini kidneybönor veganfärs lök vitlök passerade- och krossade tomater tre stora chili en habanero olivolja soja liquid smoke kryddor bl a spiskummin kanel timjan oregano paprikapulver salt, böngnocchi på 30 % kidneybönor, gröna ärtor. Gnocchin och ärtorna är pricken över i:et, och i lördags drack vi ett Riesling till. Gustave Lorentz (föll för namnet och etiketten) Riesling Réserve 2014.

BON och i Adlibrispaketet vi hämtade i fredags. Läsa bör man...? är en kursbok, enda som inte fanns när jag beställde vårens i januari. Trollkarlen från Övärlden, Ursula K. LeGuins klassiker i pocketnyutgåva. Jag glömmer aldrig skolbiblioteket och sträckläsning. Simone de Beauvoir, En familjeflickas memoarer med förord av Åsa Moberg. Älskar franska titeln Mémoires d'une jeune fille rangée. Har läst (tror jag) alla delarna två gånger, kan vara tre. Bl a i Luxembourgträdgården. Idag lyssnar jag på Filosofiska rummet och OBS m m. Bl a om Marx, t ex en recension av Sven Liedmans bok, om Foucault, om John Dewey.. Funderar på senaste Filosofiska rummet, om Den sårade divan. Och har läst i Bortom förlägenheten, tips i senaste PING. Herregud, också en så bra titel.. 

I fredags med Stigbergets Pale Ale!

Mera fredag. Picards romrussin och pistage med rostade och saltade cashewnötter, St Peter's Cream Stout. Långt från Omnipollo Imperial Stout Pecan Mud. Fast flaskan är fin och baksidesetikettens "historical notes". Lyssna här. "The headquarters of St Peter's Brewery is situated in a medival hall in a remote and beautiful corner of Suffolk." 

söndag
mar132016

Dans igen snart

21 april ser vi 6 & 7, längtar också till. Innan Partita 2 åt vi dansGI-pizzorna på Ciao Ciao Due Karlavägen. Pizza al Salmone med varmrökt lax (min)! Saras första vecka på nytt jobb! Mats Ek och Suzanne Osten i publiken!
 
Efter Dansens Hus gick vi Drottninggatan upp till The Queens Head och provade öl. Saras Dugges IPA, mitt rököl (minns inte vilket bryggeri), Daniels Oud Beersel. Förbi Strindbergsmuséet och (f d) Tintarella di Luna. Februariregn. 
  
Sara och jag sågs alltså senast på perrongen hemma igår. När jag kom från skivstång och promenad och med bl a mera (allt är mera) böngnocchi i tygkassarna, Djurens Rätts (julklapp <3) och Stadsbibliotekets (VFU). Dom på väg till Uppsala, Henrik är hemma och jobbar..

söndag
mar132016

Frittata med Amelia Wasiliev

Vi lagade frittata i två dagar för den blev så god! Receptet är ur Amelia Wasilievs bok Superkålen som vi fick i komma-hem-present av Sara och Henrik vår lyxiga kväll i jul. Vi hade i Oatly iMat istället för grädde och ägg, potatis, grönkål (står kruskål i receptet..), gröna ärtor, rödlök, gruyère, olivolja, havssalt och peppar.

Frittata ett.

Frittata två med sojachorizo!
 
Hélène Cixous i Daniels paket, Dilmah Moroccan Mint och vaniljhjärtan.

onsdag
mar092016

Jag idag (igår)

   
På väg någonstans för att titta på påslakan. Närmare bestämt på Drottninggatan. 

onsdag
mar092016

Stark grön lunch

Igår! Jag marinerade champinjoner i vitvinsvinäger, farinsocker, japansk soja, ingefära, vitlök och chili i ungefär tjugo minuter. Hittade ett recept när jag googlade minns inte kanske glasnudlar, ingefära och koriander och marinadingredienserna är ur det och jag la i en växel. Wokade champinjonerna med broccoli och glasnudlar och toppade med cashewnötter och koriander. Hade i fem vitlöksklyftor, en ordentlig bit ingefära och en habanero med kärnor. 

1.6 mil. Bl a alltså en sväng efter påslakan. Har kört dubbelt idag, skivstång 7 Skrapan och core 12 Skanstull. Känsla/ form: Ivan Drago. Tidig lunch emellan. Fullkornspasta, spenat, champinjoner, ingefära, chili, vitlök, cashewnötter, sweet chili, peppar och curry – och alaska pollock "panerat, panerat". Inte heller dumt!

onsdag
mar092016

FULL DEBATE 1971, Michel Foucault

Knivskarp. Noam är ok!

Möjlighet att uppleva nyanser och personregister i realtid finns. Berwaldhallen, invänta Torsdagsprogrammets paus.