tisdag
mar102015

Alex

Kaffeverket i flera timmar. Fragment av Lars Norén, det är de Alex ser ut att begrunda (vi skämtade om det). Vi träffade Sofia där också som var på dejt med en fransman! Tycker om tunneln dit, höll på att missa tiden en gång, den stänger 22. Västerbron hem, mycket folk, vårkänsla. 1.4 mil. Skivstång. Tvätt, snart strykning. På Hornsgatan sprang Lina och jag bokstavligt talat in i varann – efter kanske 12 år! och kramades och tittade "Gott att se dig Lova! Vad fin du är! (hon gjorde en gest mot sitt ansikte) så fin och fräsch!". Åh.
  

onsdag
feb252015

Värsta komplimangen

Sophie: "Jag kunde bara inte sluta titta på dig! Jag blev superpeppad av dig, det var så roligt att se! Du såg ju ut som du var med i värsta actionfilmen!".
Var på väg in till IntervallFlex Ringen vid halv fem, satte mig på t-banan, någon petade mig i sidan. "Men hej Lovisa!", hade råkat sätta mig bredvid Maria. Vi ba' "vad konstigt!". Vid Skärmarbrink, "vart är du på väg?". Ännu konstigare. Maria skulle träffa Sophie och prova IntervallFlex för första gången. Vi skulle på samma pass. Vi pratade lite intervaller, och sen skulle de träffas och fixa något annat före och jag med (hål i två skärp). Efteråt frågade jag vad de tyckte och Sophie svarade DET HÄR... jag blev jätteglad. 60 70 pers på passet. Vi ses där igen.
Apropå hålen, köpte två fina skärp på HM i går, storlek medium, men de är alldeles för stora så jag var inne på Ringens nyckelservice och undrade om de kunde göra sex (vi pratar totalt). När snälle mannen där hade gjort dem och jag tackade så otroligt mycket frågade jag vad det kostar. "Ditt tack är betalning nog, det kostar inte mer!".
1 mil promenad efter IntervallFlexet, lyssnade på Lorentz och The Knife, Silent Shout. Långa steget före. Handlade på väg, och har ätit havregrynsgröt, äggmacka och druckit PUKKA te, smak licorice & cinnamon. 

tisdag
feb242015

Fullunch och snyggjeans

Har handlat de mest fantastiska jeansen. Knallblå. Fullunch två dar i rad: (fullkorns)spaghetti chorizo ketchup och Johnny's sötstarka senap. Jag är en sån som skulle kunna äta fiskpinnar varje dag. Plötsligt just nu.

söndag
feb222015

The Faculties of the Mind and Parts of Learning

Memory – Imagination – Reason (History – Poesy – Philosophy) Francis Bacon here I am through time.

Juli 2009

September 2009 (Sophie – Tilda – Jenna – Gunnel) Jpeg nja säger vi nu.
 
December 2009 

måndag
feb162015

Växjö onsdag till fredag, middag hos Sara Henrik och Ingmar

Anna och jag kom samtidigt innan tio och sen trillade resten av klassen in fram till 11.15, som tredje var Ewelina direkt från Malmö (Ewelina och Anna! inför första lektionen i informationssökning i Alexandria på UB, vi dök bl.a. ner i databasen LISA). Ewelina är sergeant, har pluggat 1.5 år på psykologprogrammet i Umeå (för kallt, för mycket snö) och lite på juristprogrammet i Lund. Anna från Göteborg har läst genusvetenskap och konst- och bildvetenskap. Ewelina har Ego tatuerat på handleden, snyggt. Dino var redan halvvägs i Fred Lerners The story of Libraries.

"Bloggbild!".

Elite Stadshotellet. Dag ett: räknade till 24 ♂ i frukostmatsalen och så jag. I röd Nikehoodie, kamouflagegrå mönstrad ryggsäck, svarta Nike Air. Felicia körde också high class med pool på taket på PM & Vänner Hotel. Bra buffé. Grapejuice, blåbärssoppa, nyponsoppa... spröd skorpa, smöret smälte på varmt bröd. Frukost dag ett och dag två.

Lunch dag 1: varmrökt lax. En nötbar.
 
Lunch dag 2, vi köpte med oss pizza från Maestro, jag: pizza Prinsessa (valde mellan den och Terminator) med banan, ananas, skinka, räkor, bad om curry, glömde fråga om jordnötter. Jag "var är min pizza?" pizzabagare "den är i kylen".

Har precis varit på söndagsmiddag hos Sara, Henrik och Ingmar med Magnus och Kristina. De hade gjort en stor kastrull Systrarnas soppa, vi fick bröd från Enskedeparkens bageri, och Henriks smarriga kolacheesecake till dessert. Två psykologer, en präst, en vetenskapsjournalist och en blivande bibliotekarie. I går vigde Sara tolv par, i kapellet i Hammarby Sjöstad. Henrik och Magnus är också mycket för ordning och struktur och har en dröm om att vara bibliotekarie. Henrik är superduktig på att grädda pannkakor och kan t.o.m. vända dem i luften, "pöörfect" (mitt göteborgska uttal). Hans favoritsajt The Guardians matsida. Alla tyckte om min nya tunika "vintage?" nej HM. Jättefin kväll med kära vänner, eller kudos, kiitos och mumin! Ingmar höll i fiskdammen, ett minimunspel till mig!

tisdag
feb102015

Eric Schüldt, Han får Lagercrantzen

Jag tror att man visste mer förr. DN i dag.

Nu läser vi rapporten Bibliotekslagstiftning – perspektiv och exempel av Barbro Thomas, utgiven av Svensk Biblioteksförening i november 2009. Ur kapitel 13, rubrik Medborgarperspektiv och målsättning, sidan 67, och ur den franska deklarationen Charte des bibliothèques, §3, där kunskaps- och demokratiaspekten tydligt framhålls till skillnad mot i den svenska bibliotekslagstiftningen. Pampigt typiskt franskt anslag, enligt Thomas högtravande. När jag läste den saknade jag just det här med Frankrike som är svårt att kortfattat uttrycka i ord så det blir i en paragraf... d.v.s. i ord, bara att läsa mellan rader:

"Article 3. La bibliotèque est un service public nécessaire à l'exercice de la démocratie. Elle doit assurer l'egalité d'accès à la lecture et aux sources documentaires pour permettre l'indépendence intellectuelle de chaque individu et contribuer au progress de la société."

Förresten mötte jag Eric Schüldt utanför Clarion Skanstull för några veckor sen. Mötte och mötte, gick förbi. Cocteau Twins Beatrix. Måste fixa ny laddare till iPoden Apple Götgatsbacken efter Skivstång.

måndag
jan192015

The future of information science


The future is always beginning now
                                       
                                                      Mark Strand

torsdag
jan152015

Kurslitteratur

Nästan all litteratur (förutom utdrag ur diverse skrifter, och uppsatser, och så boken från KB) som ingår nu första terminen, väntar bara på Story of Libraries, Frederick Andrew Lerner, från Bokus. Bred överblickskurs. Biblioteks- och informationsvetenskap: Bibliotek, brukare och samhälle I – Grundläggande begreppHär är programmets sida. Vi är flera som pluggar från Stockholm. Fossingar i bild... Ah, håller på att uppdatera till Yosemite men det tar sån tid...

onsdag
jan142015

Vackert

... Tack vare Sofia har de här senaste dagarna varit så upplyftande, hon tipsade om något (som jag tänkt och liksom förkastat själv, men så...) och det är verkligen ja!... trevligt folk. Hemma. Vi ska kanske ses i helgen och... prata om det!
Jag har köpt en helt fantastisk vårjacka/ kortare kavaj lite skepparstuk vävd i svartvitt rätt tjockt garn med bästa kragen (den jag passar mest i): en rätt stor sned med knäppning under (svårt att förklara). Och ett mellanting midnattsblått/ Kleinblått i en klänning med perfekt passform, pennkjol tajt korta ärmar, enkel (= stilig) liten kinakrage dragkedja baktill längst ned så att man kan gå... schysst halvblank är den också. Tänkte till ljust grå strumpor och svarta Nike Air alternativt en snygg klacksko, svart, beige, det jag har... Och ett par rätt roliga (humoristiska hur låter det?) byxor, lite 70-tal i ett mysko material, grå tjockt; m.a.o. bra passform – det blir det lätt när det är lite gediget, mjuka jättelånga (lite för långa för mig, bara bra... motsatsen är ju inte det), lätt utsvängda... rejäl hög midja. Fina till kavajen och massa annat. Två ringar med ett pärlband små stenar, ena med rosa, den andra med lila. 
Måste lära mig att skriva vetenskapliga uppsatser nu, kan knappt bärga mig.
Ansiktsmask från hempan (4 olika i går), provade första i förmiddags, den var faktiskt super. Dead Sea Mineral Mask (undrar exakt hur mycket från Döda Havet det är i?). I morgon blir det kanske Coconut Water Moisture Mask. Eller Dragon Fruit Polishing Mask. Och så finns ju Cucumber Peel Off Mask. Ska hälsa Graza från Sofia (back and forth från ena till andra).
Skivstång Skanstull 17.30.

Pukka Peppermint & Licorice nyss.
Och i morgon ska jag väl äntligen släpa med Muuto-lampan (köks) till Clas O. och införskaffa den jäkla rätta "sockerbiten" till lampsladden.  

tisdag
jan132015

bio med Karin

bild 126.jpg Karin! Karin!!

En annan januari.
Bloggrepris. JA Karin (igen), originaltid. Finns sådan? Jag har "redigerat" lite. TISDAG, JANUARI 17, 2006 AT 11:28EM

Var jag fågelskådare i mitt förra liv? De går visst upp tidigt. Idag: vaknade halv sju. Promenad till Hornstull, Tanto, Skanstull, Slussen. Igår: stoppade vid hempan Götgatsbacken, fyndade ett extra par beiga bredspåriga manchesterbyxor & en grön tröja & en underbar kort jacka med massor av knappar, lite puff på axeln, påminner om sekelskiftesjackor, slutet 1800-tal. Kraftig bomullscanvas. Och så har jag tränat, ki. Pampig filmmusik, sparkar, boxningstekniker.

Karin och jag var och såg ”Me and you and everyone we know”. Pärla. Obetalbart med lilla pojken som chattar med ”makaron”kvinnan. Tyckte om färgerna, och musiken. Blir ofta rastlös på bio (&  teater), vill ofta att filmen ska sluta tidigare, dömer snabbt ut. Kvällens film tog slut för snabbt. Annars, Film: allt är serverat, bilder glider förbi. Böcker: träda in i berättelsen, skapa bildvärlden, alltså aktivitet fast passivt. Böcker: valfritt tempo dvs eget. Film: tankar är svåra att filma. Filmen i John Malkovich huvud var underbar i och för sig... Karin var sen, och jag blev plötsligt uppraggad av en liten extremt pratsugen man, andtruten och lite slängig, amerikansk accent "... du är ju lika lång och smalsom Kajsa Bergkvist", granskade min blå mössa (kunde han se så långt?). Ja för vad allt hanns med på bara tio minuter: potensmedel, Elvis Presleys olika medikamenter, män som dör av potensmedel (?), Maria Callas bantningspiller, långa kvinnor versus korta män, om korta män tappar självförtroendet när de pratar med långa kvinnor, män som vinner högsta lotterivinsten och dör av potensmedel (??) som de köper för vinstpengarna (???), de köper så mycket potensmedel för att de ska våga prata med långa kvinnor (????), (att Mick Jagger och Roman Polanski, eh, exempel? har alla fördelar för de är redan täta och vågar följaktligen prata med långa kvinnor fast de är så sjukt små, aha) – han sa sig känna till flera fall, runda män versus smala kvinnor, om små runda män får bättre självförtroende om/ när de blir rika – som synes ett tema med variationer å som slutkläm mannens absoluta mardrömsscenario: små runda män som vinner högsta lotterivinsten, köper potensmedel för alla pengarna, blir ruinerade p g a allt inköpt potensmedel & slutligen dör i sviterna av en överdos potensmedel. Då skojade jag lite, han var ju trots allt underhållande och bjöd på ett delvis nytt spektrum infallsvinklar:
– Men om "han" ändå dör gör det väl inget att "han" är ruinerad?
Karin var helt förstummad. 
Jag har ju ett "kartotek" av allehanda knasbollar bakom & det var mannen med krabbor & det var "klubbmästaren" e t c,  och mannen med portföljen, som när mamma och jag var och fikade på Bräutigams i Göteborg satt och tittade intensivt på mig. Innan han gick tog han en lov runt vårt bord och drämde portföljen i huvet på mig, rejäl smäll (med sladdrig väska). 

Jag frågade mamma varför "de" dras till mig, hon sa "det är för att du ser så trevlig och intresserad ut".

just det ja falafelmannen.

En knasig-man-anekdot: I Paris; Vi var inne & köpte falafel på ett falafelplejs och jag var extra extremhungrig & falafelmannen blev alldeles till sig & stängde restaurangen direkt & följde efter oss hela kvällen (efter att ha sagt till Petra som stod framför mig i kön "din vän har så hungriga ögon" och sen fattade jag inte vad han babblade om, min franska var inte som Petras precis) & stod utanför fönstret där vi var i Marais; Petra, Anne-Li, Hege, Ingun och jag. Han hade fått för sig att falafelBlicken var en sorts falafelmanBlick. Vi skrattade och pekade "kolla han är kvar... ". Och så har vi amerikanen (vad är det med amerikaner?) på PrisXtra Fridhemsplan som går efter, ställer sig i vägen, tittar upp (alla är så korta), stirrar med stora ögon, säger "you are amaaaazing" "you look amaaaazing" några gånger. Har mött honom surt en gång, på mer godmodigt humör första. Första gick an, andra: det är dags att lägga ner. Och så har vi killen med en påse glass...

2015 2015 2015 2015 pil ner

13 januari 2015: Det finns en kärlekshistoria och i förlängningen... som handlar om Ingun och som har ändrat riktning på hennes liv (sant!), kom att tänka på det nu. Ett fullkomligt slumpartat möte som jag fick veta allt om först kanske 2009 när Petra, Anne-Li och jag var och käkade på Café Piastowska, upprinnelsen (som jag alltså inte hade en aning om) Stockholm kanske 2003; ett möte mellan mannen som Ingun hade fått barn med och mig (!). Visste inte vem han var och han visste inte vem jag var, vi hade ingen länk, bara råkade börja prata, han (apropå FLER amerikaner) är amerikan och bodde i New York. Så chansen är... Efter att vi träffades hade han dykt upp med ett stort fång blommor och ringt på Inguns dörr i Paris och sedan dess...

* det var ett j-a tjat (13 januari 2015)

Fåfäng som jag är, här är min blandade kompott av kändisapproachningar (håll i hatten): Alexander Skarsgård pre-Hollywood (definitivt fjädern i... , mycket hatt plötsligt...), Fredrik Lindström, Wille Crafoord, Regina Lund (två gånger), Tova M (som jag alltid förväxlar med Tuva Novotny), Bob Hansson... vittnen TVÅ gånger om vi ska gå in på detaljer, Jenna + Wille Crafoord bl.a. Ytterligare några oklara fall. Och så har jag svimmat när jag såg Joakim Thåström på nära håll (konsert 1986, 1987... ?), han klev upp på scenen och jag. Ni vet ju, blodtrycksfallsproblem dåförtiden, kan skylla på det (?). Jag brukar träffa Fredrik Lindströms exfru på F&S, och faktiskt när Gunnel har vernissage, senast på Uppsala Konstmuseum. Vi jobbade ihop på Gudrun Sjödéns designavdelning. Och NU (eller nyss – lunchpasset kl. 12.00 Kungsholmen) har jag varit på Anna Iwarssons suveräna medelpass. Gick på hennes ibland 2006 också. "Inre fokus" ("att vara grundad" lite danstankar... gillar, balans och rörlighet "inbakat" i passet, särskilt i slutet).

Apropå de konstiga typerna, det pratade Sofia och jag om i december och utifrån begreppet projektion (fast det låter fel). Hon känner nämligen igen "fenomenet". Haha vi har "delade erfarenheter"... eller kan man säga vi "delar erfarenheter"? Fast vi inte gör det i realtid alltså. Flummigt uttryckt. Jag menar, vi både 1. delar erfareheter (dåtid) och i nutid (fast nu är det då, i december): 2. "delger varandra våra liknande erfarenheter". Glasklart.

måndag
jan052015

mönstrat

Kort klänning i obestämbart material* (ja syntet!). Det blir brun-vinröda strumpbyxor till, inhandlade (kalasbyxa på... ett tag hasade man ju omkring i enbart det inne, på 70-talet alltså, och så klart en tröja upptill, senapsgul?). Minne: jag hade en älskad röd tröja med ett blått mönster (lite liknande klänningen här, känslan) i en bård framtill (som rätt stora blommor/ blaffor) som jag ville försöka ta på mig själv. Innan jag började låg tröjan på sängen med mönstret framtill. När jag väl hade fått på mig tröjan hade mönstret plötsligt hamnat på ryggen (!). Fast det hade legat synligt mitt framför mig. Jag började om (kanske 5 år). Tappade inte för ett ögonblick fokus på mönstret. Metodiskt satte jag på mig tröjan. Från mitt fram till mitt bak; mönstret hamnade på ryggen. Jag såg mönstret och... det var magiskt. Hände det när jag blinkade?
 
Photoshop: Här har jag "jobbat" med magnetlassot. Trollstav heter baguette magique i franska photoshop.

söndag
jan042015

pappa igen

... Ska försöka fatta mig kort. Först: tänkte på 2005. I den s.k. backspegeln det hittills vackraste året.
Skivstång i dag, med Nick Atkinson, och jag träffade en av mina f.d. snälla grannar, roligt att ses! Hagastan. Hon var också på passet och är även värd på F&S. 2005 är så mycket Robert Almströmsgatan för mig. Hon sa "oj vad du är stark, du som är så smal!" jag "det är på pappas sida!" (mycket "sida" plötsligt). Och så vecklade jag in mig i en utläggning om 90-talet (f.d. grannen var på F&S då med) och hur jag inte kunde träna p.g.a. blodtrycksfall (pappa!). Kunde inte vara nere på golvet och sen resa mig upp hastigt, då svartnade det för ögonen. När jag började träna pass igen 2005 funkade det.
Kom att tänka på hur det var 2005, när det hade tagit slut med Mattias efter 13 år. Då var jag (och är!) "relationsfobisk" (verkligen inte hans "fel"), livet var så öppet igen, och det är samma känsla fortfarande, får inte tillräckligt av tid. Det är mer förtrollat (Max Weber igen) med vänner. Friheten. Jag slipper undan allt som är som det ska vara. Jag ser hur det är. Karin min f.d. revisor träffade sin Pelle när hon kanske var 55 år och de bor i en flera hundra kvadratmeter stor etagelägenhet "vi behöver ytan, vi är båda endabarn"*. *inget försök till "psykologisering" från "min sida" (om än Karins?) = "ämnesval", det råkade bara vara vad Karin sa.

Hemma hos Gunnel och Jenna 24 februari 2007. Jag ser liite galen ut. Karin "du är lika galen som Madonna".

Mattias 13 mars 2007, snyggt rosa. Gulligt på Mattias och Assar när vi fikade samma dag, de matchar också!
 

onsdag
dec312014

Bee Kök & Bar

... Jättefin kväll med mamma som bjöd mig på middag på Bee Kök & Bar i lördags. Varsin jätteskål Pasta Polätta "the return of" och husets vita. Jag slog till på en krämig chokladkaka med inkokta körsbär. Två skedar utifall att.
 
Lite släkthistoria. Plötsligt och koncist lagom förnumstigt (och galet!) visade det sig när jag läste (skrev det här sist, herregud går jag på något? *frågetecken t.ex. för den här). Morfar föddes 1882, mormor 1891. Morfar emigrerade med båt till Amerika men kom tillbaka efter två år för att han inte kunde glömma Lovisa Matilda. Mormor dog nästan i Spanska sjukan på 10-talet (nej inte det som är). Mina syskon är 11 och 15 år äldre så "funktionellt sett" är jag ensambarn (gränsen går vid tror det är 6 år – min systerdotter är bara 5 år yngre än mig). Pappa var över 50 och mamma över 40 när jag föddes och systrarna flyttade tidigt. Pappas och mammas syskon föddes på 1910-talet fram till 1930-talet. Jag är yngst i hela släkten på både mammas och pappas sida (kusinerna). Eftersom de var så många syskon har jag (hade – en del kusiner närmar sig 100-strecket... nej 80) c:a 30 kusiner. Har alltid trivts bland äldre (OCH yngre). Att lyssna på "hur det var förr". Dela på en Apotekarnes 33 cl sockerdricka om det är riktigt festligt*. Försvinna i en bok när alla sitter och pratar. Älsklingskusinen är min närmaste i ålder; Margareta (6 års skillnad). En vecka varje sommar var jag hos Margareta, moster Rossie och morbror Elof i Hunnebostrand (alla har så speciella namn: Rossie Sylvia Ingegerd, hennes tvillingsyster heter Ally Gunda Iréne – uttal I-re-ne, ett annat tvillingpar/ syskon till mamma – totalt 4 tvillingpar/ 8! tvillingar – är Gunhild Aurora och Rune Aurén, Rossie och Ally är yngst). Där var det middag kl. 12. Innan frukost varje dag skurade Margareta och jag varsitt badrum (!) – jag "det lilla", vi fick inte sitta på sängen när den var bäddad. En av mattorna i vardagsrummet fick man absolut inte gå på. Min moster hade t.ex. ljusmanschetter ordnade efter årstider i separata boxar, m.a.o. c:a 1 april: byte till vårmanschetter. Underbara veckor (ja). Hemma var det mycket rysk cirkus, Margaretha Krook, Gösta Bernhard, Carl-Gustaf Lindstedt, Kerstin Dellert, Bolsjojbaletten, Tage Danielsson, Lena Nyman. Jag läste Maria Gripe, Ursula K. Le Guin, Bengt Martin, Narnia-sviten, Den hemliga trädgården, Mary Poppins... jag var alltid på biblioteket. Pappa tyckte illa om Astrid Lindgren. Av hennes "verk" särskilt kanske "Vi på Saltkråkan" och "Madicken". Han läste kopiöst, fotograferade och broderade (mamma med). Segheten och dansen är på mammas "sida". Jag lyssnade på Scritti Politti, Japan, Culture Club, Human League, David Bowie. På landet fanns inga i min ålder (förutom en tjej som var helt okompatibel – en gång räckte), så jag läste. Svensk Damtidning, Hemmets Journal, Året Runt (vi fick högar av någon). Årskrönika 1910 - 1950. När det var sol var vi vid havet och ofta först på stranden (vid åtta! – och då hade vi ändå kört 4 mil). Minst sagt välpackad kylväska. Vi var där när det blåste och regnade också. Då såg pappa att "det ljusnade" lite längre bort. Inrullade i filtar. Ensamma på stranden. Jag var fascinerad av Bermudatriangeln, Stora och Lilla Björn, av egyptierna. Pappa rökte pipa och visade mig Karlavagnen. Enbart efter middagen, stoppade den omsorgsfullt. Greve Hamilton. Två knäckebrödskivor och en lättöl till maten, ny skjorta. Han stod alltid på huvudet en stund när han kom hem från jobbet. På stranden envisades han med att prova att bära sakerna på huvudet "som i Afrika", för "hållningen" – som massajerna (vilket han hade, han var 1.92 – all längd från honom och farmor, tydligen, farfar var kort – fast allt är ju relativt, och känslig som person, grät ofta säger mamma – det gjorde pappa med, mamma är 1.60, liksom systrarna drygt däromkring). Vi spelade schack (enda "leken": schack!). Ibland ställde han upp pjäserna efter de ryska schackmästarna (fanns i Göteborgsposten, alla "drag"/ ett spel). Och min dagmamma, Tant E som rökte mycket, var snäll, allting gick makligt framåt (första var Fru Larsson – från "fru" till "tant", varför?) "men snälla du KAN väl säga Inga-Lill? det gör alla de andra barnen". Mamma sa tant E så det verkade alldeles för underligt. Inte en grönsak. God Morgonjuice, kalaspuffar, Felix tomatketchup, makaroner, pannkakor infärgade i karamellfärg (gröna... bara en gång, men för evigt som i neon). Inga-Lill var 49 när Johan föddes, hon åkte in med diffusa smärtor och kom hem med Johan som är ett år äldre än mig. Lätt utbrodering... Perspektiv. Förskjutning.

Foton i repris. Mormor.

Mormor och Axel. Tre systrar och en bror. Lovisa mörkhårig, Selma blond och Viktoria rödhårig.

Morfar hette Gustaf Vilhelm. Pappa Nils Vilhelm.

Pappa knappt 40 år. Jämför med dagens vindflöjiga nissar (kunde inte låta bli). Stil. Vad jag menar är att "allt" är så rationaliserat och likriktat, var är kvaliteten? Originaliteten? Tankefriheten?

Mamma.

Mamma och pappa på tidstypisk bilutflykt, 50-tal. Stativ och självutlösare. 

onsdag
dec312014

Middag Annandag Jul

... traditionsenligt och jättetrevligt med Ulrika! Fast i år blev det inte Grand Hotels veranda utan hemma hos mig. Picard! Fossingar i bild... som väl är la jag mig inte pladask i dukningen.

Förrätt. soufflés Asperges verte, suffléer gjorda på grön sparris, parmigiano reggiano. Sabayons de langoustines et de Saint-Jacques, Sabayons med havskräftor och pilgrimsmusslor.

Pissadières, pajer med lök och sardell. Tartes aux poireaux, purjolökspajer. Sallad, dressing på bl.a. dijonsenap, balsamvinäger, olivolja, honung, vitpeppar.

Dessert klassikern Tarte Tatin.

Till förrätten (present från Johanna!) Boschendal Pinot Noir Chardonnay Brut. Torrt, gott bubbel från Sydafrika, och till pajerna en Chablis, Le Beaunois Labouré-Roi. Jag fick fina presenter från Olja & Oliv. Marmelad på mandarin mmm...
    
Ulrika "vilken säng, amerikansk!!". Manju och Frida tyckte också om den. Jag "jag kan ligga på längden och tvären" (inte helt, bredd 1.70). Ulrika "jag är så söder-PK" (kultur vänster söder) jag "inte jag" Ulrika "nej, du är... oberäknelig". Jag var rädd att hon inte skulle bli mätt, det blev hon. Halva hennes pajer och en bit Tarte (totalt 6 bitars) och grädde blev över till lördagsfrullen. Ulrika "kan du äta det på morgonen?" Jag "häromveckan åt jag pasta- och köttfärsgratäng". Hann inte middag annan tid den dan. Vi pratade bl.a. Max Webers begrepp avförtrollning. Ulrika sa att Kristers (Ulrikas bästa vän i New York) och min lägenhet är "de mest estetiska" (!) hon sett/ varit inne i, "varenda sak är genomtänkt" "vilken vacker SKÅL!" "det är så vitt och ljust nu när det är så mörkt ute". Jag blev jätteglad. Hon sa att vi är lika "fast du är mer stängd". Han är "mer öppen" (för "infall", usch).

Gräddig lördagsfrukost "to be". Derrida. Jeans, magenta, blått. Det citatet är liksom böljande och samtidigt distinkt, accelererande (... nu låter jag visst galen igen) mot något stort och vidare än "infall"..., bara början "In general, I try ... distinguish". Men det ska vara "I try to".

onsdag
dec312014

Morotskaka och sen jul

... hos Jessica och Marcus i söndags, en av systersönerna (med Martin, också systerson, och mamma och systrarna), som hade bakat en supersmarrig kaka. Foton: Molly och Marcus och lite av en av tvillingarna (knubbig näve!), Viggo. Lassade upp kaka tre gånger åt dem. Jessicas Eliott som skulle till sin pappa och sen till fjällen visade Rambo, orange ödlan (diet: en levande syrsa per dag). Och katten, Rut. Lennart, min katt, flyttade till Bohuslän när jag åkte till Paris. Systerdottern och hela yoga-karavanen (man, fyra barn, två av bonusbarnen) är på Borneo och Bali jul och nyår.
  

onsdag
dec312014

Gothia Towers

Bodde på Gothia Towers för att variera (i stället för Mornington Avenyn) och bad om högt upp och fick rum på våning 18 med utsikt över vår gamla gymnasieskola, Katrinelundsgymnasiet. Allt tråkigt på ett ställe: ekonomi, teknik och handboll. Vi gick det ekonomiska programmet. Alla tog körkort utom jag och sen glassade vi runt i Jessicas pappas gröna Porsche. Står inte ut med Historieätarna förutom ett avsnitt som faktiskt gav något (= fortsatte titta): här, 80-talet. Vi såg vårt livs första mobiltelefon (modell mindre resväska) på Evas Paley. Jag drömde och bläddrade i Schillerskas skolkatalog. Ekonomisk linje kändes som en uppsamlingsplats. Elevråd, kör, skoltidningen, allt för att undvika matten (Var tvungen att läsa upp på Komvux för att få behörighet. Då var det faktiskt ok, intressant (!) där är det igen, med "procent" och "stapeldiagram" m.m. "Pythagoras sats", innan slog jag verkligen dövörat till.). Min mattelärare Olle hade humor – om än..., men var arg på mig. Mycket arg.
     
Utsikt frukost. Frukost dag 1 (1 - 4). Scandinavium, Burgårdens gymnasium, Katrinelundsgymnasiet, Ullevi.  

onsdag
dec312014

Sen jul och mat

... hos mamma. Paket till henne. Mycket nyttigt i dem!
     

onsdag
dec312014

Ulla och Kristina, f.d. svärmor och svägerska

... Och så träffades Ulla och Kristina och jag vid Kopparmärra och gick till Ahlströms konditori. Alltid roligt att ses! Lasse hälsade så gott. Fick bo mycket hos Ulla och Lasse om somrarna, hemma från ESMOD. De på landet, Tjörn, och Mattias och jag i "vanliga" huset i Lerum. Nu har de flyttat.

Räkor på grovt bröd, lingon- och saffranscheesecake.  

måndag
dec222014

Gift vid första ögonkastet

... Och det pratade ju Sofia och jag om. Har sett sedan scratch (läste så klart även Cronemans typiska diss, framme igen...), många kvaliteter. Sociologiskt intressant också tråden på flashback, och Berts "svar" på det. Sofia känner Ellen. Och läkarparet som Olle Ljungström bodde hos i Partille, i Jag är både listig och stark. Det pratade vi också om.

söndag
dec212014

CJDG, Vurma

I går träffades Sofia och jag på Zita 14.30 för att se CJDG. Sen gick vi över Birger Jarlsgatan till Vurma. Nära fem timmar försvann vi förstod inte hur över veggoburgare (Sofia) hamburgare (jag), Cava (Sofia), Chardonnay (jag). När vi gick var det nästan fullt, vid bordet bakom satt Bruce Jenner, 100 %.

Sofia tyckte om kvällens ögonlocksglitter. Från 2005 (två tuber guld) eller 2006 (kanske 5... eller många fler). Älskade det 2005 så jag laddade vid nyår 2006 och har fortfarande kvar, åtminstone tre plomberade. Berättade att jag ett tag hade ett slags par strumpor, och då c:a 40 likadana (olika färger: lila, rosa, bruna, matta toner... som urblekt, super8). Stövlarna från Bruuns Bazaar har jag bara ett par av, även de i går.
Vi tycker mycket om Carl Johan De Geer. Manus Tårtan: "det är degen som är manus". "Pedagogiken". Om ateljén i Vasastan: golvet var en jordgrop, djup tre meter. Vid ett tillfälle grävde de ner Gert Fylking så bara huvudet syntes. Sen visade det sig att jorden innehöll uran m.m. Den "ruttna vapenskölden". Till Felix Herngren när Solsidan filmades i hans ateljé: "mitt barnbarn älskar Solsidan... hon är fyra år". Han är motsatsen till reaktionär (nostalgiker). Johan Croneman, Bengt Ohlsson m.fl. Attraktivt med framåtrörelse, människor som på ett plan behåller barns nyfikenhet. Intressant med det röriga, vi associerade båda på varsin stol till Grey Gardens. Och pratade sen om Little Edies liv efter dokumentären. Hur hon borstade av sig dammet och inte – d.v.s. bara bildligt, och gick vidare. Känner igen mig i De Geers uppväxt, det pratade vi också om (och i Marina Abramovićs; om det pratade Petra och jag på Buco Nero). Man vill lyssna mer, höra honom berätta (nej, inte en... apropå det kanske så var Ebba-Witt Brattström på Lidl Medborgarplatsen i går, jag handlade bl.a. 4 Julmust till extrapris, är uppe i 51 liter hittills i år – light, har stött på Unni Drougge där också, hög kändisfrekvens). Vi pratade om Malik Bendjelloul. Om hur snygg Kajsa Grytt är. Sofia är lärare och arbetar med barn med särskilda behov, hon berättade om när de var på Gamla Stans julmarknad och killen hon skulle ha "uppsikt över" bet i en tvål, schysst med tandrad i julklappen. Sofia är 1.81. Vi pratade om en viss typ korta män (och därför aggressiva – enligt Sofia, försöker kompensera genom sättet att gå – enligt mig), om den standardiserade Stockholmsmannen. Sofia tror på göteborgare, jag på malmöiter. Lite. Ambivalens (inte Eva Illouz definition av).

Fick jättegott julgodis som Sofia hade gjort, har ätit upp allt! Lakritskola, mintchokladhjärtan...  skålen är en present från Karin. Har köpt kurslitteratur för 2600 spänn och bokat hotell inför första campusträffen. Sen blir det begagnade böcker och fjärrlån/ LIBRIS.