söndag
okt122014

Hornhuset, Hornstull och Buco Nero, Roslagsgatan

I går: Hornhuset med Renate. Friterade calamares och friterad blomkål. Sedan gick vi över Västerbron, hon tog t-banan, jag gick hem. Jättemysig eftermiddag kväll.

I fredags sågs Petra och jag vid Buco Nero. Också så trevligt. Samma rätt vi med, Casarecce con salsiccia e marsala. Och jag slog till på en Tortino di cioccolato, varm chokladkaka med vaniljglass och lemoncurd. Restaurangen är belägen i ett f.d. källargarage på Roslagsgatan.
  
Monki; silverskosnören, silversockor (och guldskosnören). Silverleggings, senast burna på Kajsa och Gustavs bröllop 2010. Har nyss läst ut Knausgårds 5:a och har således mastodont6:an kvar (Graza är imponerad! – jag träffade hennes ex Kalle förresten, i stormönstrad bomberjacka, på Odengatan, på väg till Buco Nero). Nu läser jag Sara Stridsberg Beckomberga Ode till min familj. Apropå det, se Kristina Lugns bokcirkel (har skickat länken till Graza!). Äntligen ett litteraturprogram. 5 minuter babel är mer än jag klarar. Och se Kobra om Marina Abramović.
Jag ramlade på Hucci, Trap (music). Fantastiskt. Volume 3 släpptes i dagOch så den här damen, Iris Apfel.
 

torsdag
sep252014

Fotografiska New York

Ja hörrni. Eller nä hörrni. Det är dags att koncentrera mig på: fotografering, kamera e.t.c. Koncentrat destillat. För att det ska bli något på Fotografiska New York inom tio år. Så nu är det blogguppehåll ett tag. Som Bengt sa i oktober 2006 "Det finns ingen tid att förlora. Du kan börja direkt. Det finns två platser.". Återkommer. Några älsklingspersoner (och foton). Det var som att allt var nytt och det var det.
Karin och Gunnel Modernas kafé 20060324.

Heldag med Henrik 20051008.
 
Cocteau Twins Rålambshovsparken 20051025.

Karin, Bistro Bohème (original) Drottninggatan 20051119. Vi väntade på Gunnel. Drack en öl, åt nötter. Jag (minns!) i giftgrön tröja med vita sömmar från Nanso, nytränad (som vanligt), stark (som vanligt) mig själv (som vanligt).
Apropå lampan om ni undrar. Den har kommit. Men det fanns inte någon stickpropp på, sladden slutar i två "ändar". Måste fixa en elektriker. Köpte en "sockerbit" på Clas O men jag är mer än skeptisk till att göra det själv. Fackman.
 

onsdag
sep242014

Pehr G Gyllenhammar, Oberoende är stark

Den här vill jag läsa: Oberoende är stark – Pehr G Gyllenhammar och Anders Palmgren, men kommer antagligen inte att hinna. För kanske 15 år sedan, på anrika Maurits kaffe (hade bl.a. världens godaste hembakta plommonbullar och det doftade nyrostade kaffebönor över hela gatan) köade vi för en kaffe, som alltid det första att göra på besök i Göteborg. Vid ett litet runt och lätt lutande ståbord stod Pehr G. Jag stötte till hela konkarongen lång och ibland klumpig som jag är, och hans te skvimplade ut över hela. Inte mycket kvar i koppen. Som väl är klappade jag honom inte på huvudet (har hänt när jag dängt till en kortare man med väskan... översvallande spontanitet är också min gren). Cred: Pehr G bara skrockade snällt med karakteristisk röst: "det gör ingenting!". Karin och jag pratade faktiskt om Charlotte förrförra helgen. "Skarp och smart" sa Karin. Charlotte var Karins professor på Konsthögskolan.

tisdag
sep232014

Corinne Day, Kate Moss

Bild 1 med fjädrar är Kate's första omslag för The Face juli 1990, hon var 16 år. Foto: Corinne Day.
   

tisdag
sep232014

Dagens frukost

En fullkomligt ljuvlig och dagen till ära i raw. Min första bildbehandlade rawbild. It's going slow forward or something. Förtydligande: ett snabbtest (mättnad, klarhet, lyster, temperatur). En råg (?) och russinbulle och en blåbärsmuffin från Fabrique Götgatsbacken. Jag laddade med att se gamla klipp med Göran Persson på youtube. Den gode Göran, det var tider. Jordgubb-, och smultronyoghurt med krossat linfrö kokosflakes (numera minus citationstecken, it's going quite fast forward... leaving the old new behind) torkad frukt lönnsirap rågflingor Zoega Blue Java och just det: på råg & russin cream cheese och paprika (långt a – selbsklar) smoothie på lime citron nektarin och blåbär.
 

söndag
sep212014

Anna Odell

SVT Play-tips: Skandal!, om Anna Odell. Mer apropå drivkrafter, revansch m.m: Karl Ove Knausgård – Året efter min kamp. Intressant att se Carina Rydbergs Skandal! snart. Och lyssna på dagens Godmorgon Världen! i P1 (har jag inte gjort än, på att-göra-listan... ). Hoppas att Vivian Maier så småningom kommer till Fotografiska. SVT visade en dokumentär om henne i somras. 

fredag
sep192014

Apropå valet 3

Fokus: Mysbombning av redan frälsta (Facebook?) DN, Anders Bolling: Framstegsbloggen. Jag läste hans Apokalypsens gosiga mörker. Syo-konsulenter ja... . SVT: Gomorron Sverige, veckans Nyhetspanelen.

fredag
sep192014

Apropå valet 2

torsdag
sep182014

Apropå valet

Maciej Zaremba skriver om Sverigedemokraterna på Dn Kultur/ Debatt. Jonas Thente skrev också bra häromdagen, en blänkare. Tips för att vidga vyerna och få olika infallsvinklar är att se/ läsa utländska media, t.ex. norska.
Jag har precis beställt en ny lampa till köket; Muuto Unfold pendel i ljusgrått (översta bilden är variant "grå").
   

måndag
sep152014

Valvaka med Henrik

Från Picard: pizza med getost och honung, spenatpaj, grönsaksvårrullar och citronmarängpaj. Eller på franska: Les Pizzas Créatives chèvre miel noix, Tarte Épinard crème fraîche pignon de pin parmesan, Recette du Vietnam 8 nems aux légumes avec sauce aigre-douce, Tarte Citron Meringuée. Henrik har också varit där "som ett labb" jag ungefär "har du sett de aluminium*vadderade varuvagnarna?". Och så hade jag med Pellegrino (klart godast, vi är överens, långväga fraktat vatten; speciellt tillfälle... likaså pizzan e.t.c. om man tänker några steg vidare), en liten flaska Petit Chablis och en liten Chablis. Godis. Henrik hade gjort sallad och fixade kaffe och calvados. När vi var inne på godiset kom Sara som hade varit på valvaka i Hammarbyhöjden med c:a 30 pers i Kristina och Magnus 2:a. De har ny storbildsduk. Kristina hade gjort buffé och hennes pappa som är professor i statsvetenskap hade fixat mentometers till alla, bl.a. svarade de på frågan: "vad röstade du på?". När Sara undrade innan hade Kristina sagt typ att "det är väldigt blandat folk" men kanske 90 % tryckte FI. Sara: "och så var det nån moderat". Jag var hemma vid halv tolv kanske (rullade hem, vi var så mätta) och såg sändningen ut. *jag sa nog cellofan
    
Nu blir det eftervalsanalyser. Och ett antingen Jympa Intensiv eller ett IntervallFlex. Förra veckans träning: onsdag Skivstång torsdag Dans Fusion fredag IntervallFlex lördag Skivstång Intervall.

Höstens och vinterns BON damp ner förut. 

lördag
sep132014

Hos Karin, Kalle och Nora, photoshopmys m.m.

Middag i går, roligt (Kalle var med en stund, sen skulle han på studentreunion; han och hans gymnasiepolare skulle träffas vid Scandic Malmen, Nora som är förkyld var också med lite; hon åt tortellini och sedan var det läggdags). Karin hade gjort supergod Berlinergryta på högrev med bearnaisesås och italiensk sallad. De har så mycket att göra. Karin håller på att göra klart det sista på Bildlärarutbildningen på Konstfack inriktning film, foto m.m. Hon gick Konsthögskolan i Stockholm när Marie-Louise Ekman var rektor. Nora har fått en första pytteliten Fjällräven som hon ska ha till dagis och visade foton på de nya kompisarna, Sixten, Frans, Melanie... Jag bad Karin beskriva mig (av en viss anledning!), hon (snällt): "du är en väldigt speciell person, snäll, lång, glad, positiv, generös och lite knäpp.. knäpp på ett BRA sätt!". Det sa ju Odd Inge (bevakar valet för norska Aftenposten – vi pratar ofta politik, hans specialområde) om mig "hun er litt gal!" förra veckan. På ett roligt sätt (måste ses, men hur?). Filippa tycker att jag har "galna gardiner" (för att fortsätta på temat) och nu funderar jag på ännu ett par från finska Vallila som har stora mönster; Bulevardi. Apropå typiskt finskt gjorde vi "den finska burpeen", Skivstång Intervall förut, med Miriam (DFB: dessutom alltid till en finsk låt). Kalle hann inte med glassen som var... herregud. Fransmännen vet vad de gör. Spring till Picard. Pistage är Karins favorit. 
  
Bokpaket. Sara Mannheimers är "två i en" Reglerna/ Handlingen, vill läsa efter att ha pratat med Verena om henne. Och så vill jag läsa om Knausgård 1 men jag hade slarvat bort den. I kväll är det photoshop, jätteintressant. Lektion 3, ljus.
 

torsdag
sep112014

Söndag!

I går poströstade jag och fixade mat till valvakan vi ska ha, det blir franskt, bl.a. en tarte citron meringuée. Och nu är det digital bildbehandling
 

måndag
sep082014

Patrik Ervell s/s 11

måndag
sep082014

Frukost, raw, Kehinde Wiley, Bruno K. Öijer

Blå. Zoega Blue Java smoothie på apelsin ingefära blåbär plommon persika pumpafrömacka med ägg och kaviar blåbärsmuffin naturell yoghurt blåbärsyoghurt krossade linfrön müsli lönnsirap kokos"flakes" kanel. 

Den här veckan är fokus bildbehandling, 30 timmar (10 timmar/v – kursen startade 25 augusti). Och att börja fotografera i raw. Bo Bergström Bild & Budskap (kursbok, tidigare vald till årets fackbok). Photoshop nu alltså.

Jag firade 40 år i Kehinde Wiley. Usain, Kehinde – och jag. 

Kanske apropå "Bild & Budskap".
Ändå skriver du i en värld där också den mest cerebrala litteraturen förpackas i blanka paket utifrån marknadsplaner och medial maximering.
    –Ja, allt ska värderas som varor som kan säljas eller köpas. Och Sverige är ett litet land, det är fortfarande för mycket skuggor från Åsa-Nisse-filmerna här. En madrasserad sandlåda där man har väderleksrapporter och någon som beskriver hur många dagar det är kvar till midsommar eller julafton. Den här leken och den infantila sandlådan tränger in oss alla i ett hörn, säger han och kommer att tänka på Leonard Cohen, en inspiratör som Bruno K. Öijer följt under många år.
     –Cohen sade en gång "Allvar är ett nöje som vi måste unna oss", det är väldigt välfunnet.

Han tystnar och återkommer till vikten av att värna sin sfär och sitt arbete.
    –Det finns ett viktigt ord och det är "nej". Om fler använde det så skulle samhället inte se ut som det gör i dag. Då skulle vi ha en mer värdig atmosfär mellan oss.

Känner du dig som en särling i vårt 2010-tal?
    –Nej, nej absolut inte. Eftersom jag reagerar negativt på tramset och nöjesskvallret så känner jag mig som en ovanligt frisk och levande människa. Jag är jävligt glad över att jag reagerar – skulle jag inte ha gjort det så skulle jag ju vara känslomässigt tondöv. 

Uppburna konstnärer och artister som undviker offentligheten blir ofelbart mytomspunna. En kollega uppmanade mig att fråga om du någonsin gör vardagliga saker, som att handla på ICA, han har svårt att föreställa sig det.
    –Ica? Nej, nej, nej, jag använder inte mat överhuvudtaget, försäkrar han och anstränger sig hårt för att se allvarlig ut.

                   Bruno K. Öijer, ur Georg Cederskogs intervju i DN Kultur söndag.
Vi såg honom på Coop Sveavägen i vit skinnkeps. Han har skrivit "Sthlm 15/12-01 Petra Lovisa God Jul/ Gott Nytt År!" och signerat Dimman av allt.

vi föddes 
med en oerhörd saknad
genom ett
rusande tågfönster
om natten
ser du en skymt 
av rymdens handstil
omöjlig att tyda
någonstans
i den slingrande väven
av gnistrande bläck
finns förklaringen
till våra liv

måndag
sep012014

A sense of timing is the mark of genius

Hoppla! Har precis varit på 6:e gruppträningspasset nånsin på F&S Skanstull som slog upp portarna i dag! Där det händer. Inget IntervallFlex (som jag messade Tereza förut eh "IntervallFlex e spex"), ett Medelpass bara för att... prova. Hösten är här, det är september. Schysst lokal med stora fönster ut mot gymdelen så man kan kolla vad alla har för sig. Högt i tak industrikänsla mjukt golv dock burkigt ljud.