fredag
jan012016

Gott Nytt År önskar Enskededuon

Det här är vår nyårsafton! Vi såg Albert Maysles dokumentär Iris och lyssnade mest på Vladimir Horowitz. Daniel läste ut Albertine Sarrazin Astragal idag, och läser Karl Ove Knausgård, Min kamp 1. Vi har ätit middag, lyssnar på Horowitz igen, Frédéric Chopin, Daniel läser, jag bloggar. Visade precis en post från maj 2006, 'Naturklåpare'. Jag var 'ledighets&benutanproblemupprymd'.. Imorgon ska vi gå en promenad runt Årsta.

Förrätt Frankrike/ Italien. 2 duos de saumon confit et fromage frais, Sofias glöggpresent, Prosecco La Robínía.

Middag Sverige/ Belgien. Janssons frestelse och brysselkål (vi älskar ju det), Gouden Arend 125 years. 

Dessert Frankrike (Belgien)/ Österrike. Zumbi- och chokladparfait, Schloss Eggenberg Samichlaus Classic.

Ett fyrverkeri!

Här är vi! Oj jävlar som Jonas skrev. 

Det började med The First Picture of You, Lotus Eaters. Daniel 'och du fick dansa också'. Det fortsatte med A-ha, Hunting High and Low, the Human League. I samma ögonmake som nyårsafton 2005/ 2006 (handlade så mycket, guldglitter, har hur många tuber som helst.. älskar också). 

fredag
jan012016

Mera, mera Jul

I tisdags var vi på middag hos Henrik, Sara och Ingmar!

Vi hade med oss Skrubbes trebönchili (fast det blev fyrböns.. ).

Vi fick komma-på-middag-present, Amelia Wasilievs Grönkål.

Zumbi- och chokladparfait som vi gjorde på 14 ägg, 9 dl grädde, 3 dl farinsocker, 300 gram 81 % choklad.. Zumbi!

Sara och Henrik (vi tittar på parfaiten.. ). 

Här är den! Trevlig trevlig kväll. Sen gick vi hem, det tar 3 minuter från Enskedetrions. 

Frukost igår, nyårsafton! Loviseberg råsaft spenat äpple ananas citron, gravad lax, karelska rispiroger och äggsmör, plommonmunkar från Finska butiken i Hötorgshallen, risgrynsgröt, kaffe. Åh!

I onsdags kväll åt vi först plommonmunkar och drack Tiramisúglögg.

Och sen hallonmunkar, också från Finska butiken i Hötorgshallen, till Tegnér & Sons glögg. Munkar! Wow. 

Vår middag annandag jul. En av julens höjdpunktsmiddagar, vi har så många. Kort från Karin, Kalle och Nora!

Tallriken!

Frukost 27/12. Risgrynsgröt, Loviseberg råsaft rödbeta äpple apelsin ingefära citron, najadrökt lax, dansk rödkål, karelska potatis- och rispiroger med äggsmör, vegansk skinka, brysselkål, fikon, Nyåkers stora hjärtan. 

Middag i onsdags. Carnegieporter, Le Classic. Kålrotslåda, brysselkål, dansk rödkål, klassisk rödkål, osyrat bröd från Finska butiken i Hötorgshallen/ Finska Hembageriet, sillsallad.

Min tallrik i onsdags!

Vi tycker det är himla gott, 28/12.

Frukost idag, nyårsdagen! Lovisebergs råsaft spenat äpple ananas citron, karelska rispiroger med äggsmör, fantastiskt osyrat bröd och rågkaka från Finska butiken/ Finska Hembageriet, hallonmunkar, gravad lax.

Gott Nytt År från oss! Gott gott gott Nytt 2016 från Daniel och mig. <3 

söndag
dec272015

Julafton och Juldagen, och vinterns första snö

Vi har haft en helt underbar jul, vi firade vi två. Stilla och rofyllt fast först hade vi lite hektiskt dagen före julafton.. vi handlade mat i Farsta Centrum, jag var i Söderbokhandeln och hos Herr Judit, vi var i Finska butiken i Hötorgshallen, och drack en julöl på Sveavägen innan vi for hem för att laga mat. Lampan som 'julgran', Daniels julpynt. 
 
I onsdags gjorde vi Janssons frestelse, sillsallad, griljerade Goodstores veganska skinka och förberedde kålrötterna till kålrotslådan som vi ugnsbakade på julafton. Juldagsmorgon kokade vi risgrynsgröten som vi åt till karelska piroger, ris- och potatis, och äggsmör. Vi lyssnade på Sacred Christmas Music: Choral and Instrumental julaftonskvällen. Innan middagen glögg och paket gick vi en promenad i Gamla Enskede, Tallkrogen och Svedmyra.

Sillsallad, skinka, kålrotslåda, brysselkål, vegansk sill från Goodstore, lax och Janssons frestelse. Belgiskt öl, Sans Pardon, Dochter van de Korenaar.

Mina julklappar i vitt, svart och rött, Daniels i vitt, turkos, guld och brunt.
Daniel fick Andrew Holleran Grief, Tom Malmquist I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv, en julkula, Albertine Sarrazin Astragal, ett kort med kottar och Pärlans laktritskolor av mig. Jag fick Ika Johannesson och John Jefferson Klingberg Blod Eld Död, Göran Lambertz Quickologi, muggar, skärbräda och en kasse (kommer handla i jämt nu, bästa duon; den och Stadsbibliotekets) från Djurens Rätt av Daniel. Och hörlurar från Sudio, Två (från Daniel från.. ), inte på fotot.

Frukost juldagen. Karelska pirogerna med ris, och med potatis, äggsmör till. Risgrynsgröten med kanel och socker. Sillsallad, lax, brysselkål, pepparkakor, fikon, julmust och julkaffe.
Första gången jag har ätit kålrotslåda och pirogerna. Tycker mycket om. Och första gången jag lagar en Janssons Frestelse och gör sillsallad. Sannerligen fantastiska smaker på vårt julbord! 

Julafton. Daniel har läst Andrew Holleran Grief och Tom Malmquist I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. Och läste dessutom ut Roland Topor, Hyresgästen, under tiden som jag fixade med foton! Camera Raw. Jag läser Blod Eld Död som är fängslande och en jättebra introduktion. 

Frukost julafton. Efter julklappsutdelningen såg vi Karl-Bertil Jonsson, och de två sista avsnitten av julkalendern. Har sett hela! Bra!

För första gången sedan jag köpte duken för några år sedan vände vi på den. Guld! Juldagen. Vegansk skinka, Janssons frestelse (Leif Mannerströms), morötter, vegansk sill (aubergine), sillsallad, Liefmans Glûhkriek. 

Mera Juldagen! Vi drack glögg, Loimu 2015, och tittade på Daniels julfilm, Tim Burtons The Nightmare Before Christmas. Igår såg vi Claude Chabrols Ceremonin, baserad på Ruth Rendells roman Stenarna skola ropa, åt choklad från Tereza och marsipan- och romrussinbröd till Tegnér & Sons glögg. 
Provade Erik Berges Skivstång Intervall ikväll. Ja!! Sylvia var också där. Hon har ju sagt det.. Erik har min andraplacering nu (redan). På väg från träningen, vinterns första snö. <3 

söndag
dec272015

Middag 22/12, middag och frukost 23/12

23/12. Brysselkål och västerbottenostpaj, Montefalco Sagrantino.

23/12. Petras presenter; müsli och mandelskorpor, smoothie på lemongrass & ginger te, apelsin, jordgubbar, blåbär och några polkagrisar (Sofias present, i skålen med lakritskolor).

22/12. Pasta med kryddor, chili och basilika, belgiskt öl Two Faced Jack från Brouwerij Het Nest, srirachasås. 

söndag
dec272015

Glögg, Kafé de luxe i Växjö, frukost, DIK, rosa och grått

Sofia! Glögg 18/12. Himla trevligt!
 
Daniel specialbeställde glögg (finns inte i bolagets butikssortiment), och jag bakade paj. Maria Zihammous citronpaj (gjorde förra julen också) som Jenna sent ska glömma! Dessutom tre matpajer, en som vi har ätit i jul, västerbotten- och valnötspajen (som vi inte tog fram), en lax- purjolöks- och fetaostpaj, och en tomat- och vitlökspaj. Jag hade bakat 4 satser kikärtskakor. En blir enligt receptet 30 kakor, fyra blev ca 25. 
Chili- och honungsglaserade cashewnötter, pepparkakor; mjuka och hårda, Lidls rom- och russinmarsipanbröd. 

Vi fick fina presenter! Från vänster. Chokladcrisp från Sylvia, choklad från Tereza, änglakort från Sara, Henrik, Jenna och Gunnel, hemmalagade lakritskolor från Sofia (fick även förra julen!) i en skål som jag fick i present av Karin för några år sen, julgrupp med hyacint från Johanna, julmarmelad som jag har handlat; från Tehuset Java, te från Tereza, mousserande av Sofia, skorpor och müsli av Petra! En 'tea towel' som visade sig vara en handduk, från the most shimmering and glittering Enskede (nu är vi ju sex); Gunnel, Jenna, Henrik och Sara.. 

Servetter från Marimekko och Iittala, kikärtskakor, Lidls mjuka och hårda pepparkakor, Nyåkers hjärtan.

Frukost i lördags. Innocent äpple hallon, pumpabröd, västerbottenost.

Frukost i söndags. Kornbröd, västerbottenost och julmarmeladen; Wilkin & Sons Original Spiced Fruit Christmas, kikärtskakor (Petra, Tereza och Johanna fick med varsin påse hem!). 

Medlemspaket från DIK. Nu är jag medlem i två fackförbund. DIK; jag är hemma. Älskar PING. Bibliotekarier; bra virke. There is something about it words cannot tell. 

Mössa, mössa, mössa. Grå till Växjö. 

I början av december var vi i Växjö. Sophia och jag är precis klara med den här kursens (Biblioteks- och informationsvetenskaplig metod I) intervju-, och enkätuppgift som vi helst skulle arbeta med två och två, och skriver vår uppsats ihop nu (också helst två och två). Vi reste med samma tåg, är båda Elitemedlemmar, och bodde på Elite Stadshotellet. När vi hade lämpat av väskan och vilat en halvtimme åt vi vegoburgare på Kafé de luxe.

Fint ställe! Vi kan för vårt liv inte komma på fler 'trevliga tillbehör' än saltgurka. Dvs vi åt vegetarisk burgare med vitmögel på get, nybakt bröd, pommes chips, aioli och 'trevliga tillbehör'.