fredag
aug262022

(Se sentir) Bien dans sa peau

eller "Björn dansar på" som Daniel tyckte det lät som igår. Haha..
   Ett franskt uttryck som användes ofta i Paris när jag bodde där och är så talande men som i svenskan inte finns en motsvarighet för. Kom att tänka på det för några veckor sen och sen har det ju följt mig. Så underbart sant.

Höstens Forum 84 Low i minst 50 procent återvunnet material. Poesi: Chalk White/White Tint/Crew Red. Otroligt fina detaljer med det batikigt utsuddade i färgstripesen, liksom målade i vattenfärg. Och sen överremmen i glansigt tyg och inte i läder. Me like. Att vurma för sneakers. Basketkänga -84 alltså. Införskaffade på Adidas flagshipstore i korsningen Sveavägen/Kungsgatan.

Nästa vecka blir det höstens första konstutställning med Suzanne på Bonniers konsthall och en matbit efter på gamla ärevördiga Tennstopet. Först tänkte vi oss (gratis) bubbel och utställning på vernissagen 30:e men det blir en annan dag. Trevligt!

Och så har jag börjat läsa Marianne Ahrnes Äppelblom och ruiner (1980), upphämtad från stadsbibliotekets magasin, finns bara ett ex i Stockholm. Jag hade den i pocket men skänkte många stora kassar med böcker till Emmaus nån gång runt 2012. Det fanns helt enkelt inte rum hemma. Då följde även Margit Abenius Memoarer från det inre med. Och andra som jag saknar. Kan ju vara så om jag handlar på Bokbörsen, att det är mina gamla böcker jag köper tillbaka (?!). Hursomhelst är den fantastisk. Minns hur jag älskade Ahrnes Fader okänd och Katarina Horowitz drömmar. Det är verkligen synd att hennes romaner inte läses mer. En skatt.
   Så det här avsnittet ur Signumpodden, med jesuitpater Fredrik Heiding: Lek för Guds skull. Klokt, fint, roligt.

måndag
aug152022

Skärselden

Detta är (väl) sista programmet jag länkar till sen jag upptäckte Signumpodden för några veckor sen. Men det här samtalet: Himmel och helvete är så upplyftande. Eskatologi är nytt för mig.* Humoristiskt, denna liknelse med skärselden. Skärselden liknas vid hur det är inför en fest, då vill man förbereda sig och kammar sig lite.. (!) Ja.
* teologin

söndag
aug142022

Märkvärdigt och Pär Lagerkvist, W. G. Sebald, Bram Stoker

Jag är verkligen så otroligt glad att jag har funnit Signumpodden, säger det igen. Avsnitten är som föda för själen och hjärtat. Igår lyssnade jag på Att komma hem med Tomas Andersson Wij. I varje samtal så här långt delas min livsgrundsyn (helheten är större än delarna; historia, sammanhang, djup, botten, höjd, reflektion) och det är man ovan vid i tiden som är. Det ger de också eftertänksamt uttryck för i podden. Och så är min favoritpoet Bruno K. Öijer med på ett hörn, i Rom till råga på allt, i det här fantastiska programmet om hemkomst. Som är på kornet när det kommer till melankolin i Sveriges småstäder och Stockholms 'vara'.
   Och så lyssnade jag på Bernhard av Clairvaux och vishetens väsen. 'Dissekeringen' av uret visar på problemets natur. Blomman, havet, vattnet som de samtalar om, som öppnar för visheten.
   Jag har börjat läsa Pär Lagerkvists Gäst hos verkligheten (1925), en minnesskildring med självbiografisk bakgrund, och också reserverat Den svåra resan (1985) på biblioteket, fortsättningen som förblev opublicerad under hans livstid.

Apropå hemkomsttemat, minnet, som även Sebald utforskar, så inleds Gäst hos verkligheten så här:

I en svensk småstad låg som i alla andra en järn-
vägsrestaurang invid stationen. Denna låg så nära
spåren att röken från lokomotiven strök utefter fasa-
den och sotade ner den. Huset skulle annars ha varit
vitt, det tycktes nästan ämnat att bli ett slags dröm-
slott, ett helt litet feeri; det var fullt med tinnar och
torn, små balkonger dit man inte kunde komma
ut, sirater och utskärningar överallt, nischer där det
skulle stått urnor med blommor, fullt med tomma
flaggstänger på taken. Men det hade bara blivit ett
stort hus som såg ödsligt ut och var nersotat av rö-
ken. Öde var det likväl inte och någonting festligt
hade det väl ändå över sig, resande gick dit och
drack öl, kom och åt där mellan tågen, och om
kvällarna spelade musiken i trägårn som låg
bakom. Det var ett slott som tagits i bruk till annat
eller som hade blivit sjaskigt för att festen pågick
jämt och ständigt, inte hade början och slut och
inte någon kulmen, korkmattorna i matsalen var
slitna, plyschsofforna nersjunkna och blanka av alla
som suttit där, i tredje klassens kafé var golvet gro-
pigt med knaggar som stod upp, stolarna gängliga,
med hål i sitsen, det gjorde inte så mycket, man be-
hövde inte bekymra sig om det, gästerna kom ändå
och skulle iallafall ha rest strax igen. De var inte
bjudna till något festligt slott men satt där likväl en
stund och åt och drack, medan tågen stod och vän-
tade på dem, växlade fram och tillbaka på spåren, så
ringde klockan på perrongen och de for sin väg. Där
var aldrig något lugn, alltid folk som hade bråttom
och skulle bort. Men slottet stod kvar där ständigt
med alla tinnarna och tornen, flaggstängerna och
balkongerna, de tomma nischerna, alltid lika kons-
tigt och sagolikt, alltid lockande folk till sig som
för att hålla fest.

Pär Lagerkvist, Gäst hos verkligheten, Bonnier 1965, s 1 f.

torsdag
aug112022

Margit Abenius, Joyce McDougall, träning, Franska vågen

Margit Abenius, 1920-tal, fotograf?

Botaniserade i vår psykoanalyshylla (vid sidan av kristendom och sociologi med mera) och har omläst några kapitel ur den franska psykoanalytikern Joyce McDougalls fascinerande Försvar för det annorlunda. I baksidestexten står skrivet att den blev hennes "genombrottsbok när den 1978 kom ut i Paris". Det är Ann Runnqvist-Vinde som har översatt och Iréne Matthis som har bearbetat och fackgranskat. Läser om Les dents de la merHajens titel på franska – och Les dents de la mère, ur en analys (s. 170). Sådant som jag känner igen från min egen analys (analytikerns tolkningar, till exempel av en specifik dröm som var enastående; fast som en slags omedveten protest, "motstånd", mindes jag ju knappast drömmar de åren). Att kommunicera i en analys (förutsatt, överhuvudtaget) är enligt exempelboken: att informera, att upplysa, analysanden blir lyssnad till. Men att kommunicera kan för en annan analysand betyda (vilket analytikern måste finna ut): att bli hörd, att påverka, och inte att delge information, upplysa, d v s kommunikationen manifesteras "förspråkligt, arkaiskt". Detta skriver McDougall bland annat om. Neurotikern, prototypanalysanden, kommunicerar (ju) på det första viset och McDougall diskuterar med sina analytikerkollegor om det kan sägas finnas en "modern" typ av patienter, och hänvisar också till Freud som var medveten om att vissa typer av neurotiker skulle försvinna med kulturen och tiden.

Och så har jag tittat på Maud Nycanders Nunnan. Det är ett lite sensationalistiskt perspektiv i den tycker jag. Nunnorna och munkarna lever ett vardagsliv och både Marta och hennes familj är så jordnära. De arbetar med händerna och har ett kapell på sin gård. I filmen kontrasteras Martas familj, och särskilt ena brodern, "den mest sekuläre", mot hennes livsval. Det är det här dramatiserade oreflekterade "kontrasttänkandet". Descartes dikotomier som i dvala. Ett tips är att läsa tillika karmelitmunken Wilfrid Stinissens böcker och Göran Skyttes samtalsbok med honom, deras samtal är jordnära, humoristiskt och varmt. Stinissen är också uppfordrande.

Tränade i kväll också, Janas pass! Mycket bra men som jag saknade Sylvia. Hon fattas mig som Mattis sa.* Fast vi lär väl träffas imorgon. :) På vägen dit lyssnade jag på det här otroligt fina programmet: Vad är glädje? John Sjögren samtalar med Christine Zyka, om Simone Weils tankar om glädje, Zyka har skrivit en avhandling om Weil.

SVT har La nouvelle vague-tema, filmer och en introducerande K special finns här. I Paris på 90-talet var det ständig Ingmar Bergmanfestival på en liten biograf i Saint Michel, Latinkvarteren i Paris. Vi såg alla hans filmer där, lurade med Isabelle i studenthemmet som också gick ESMOD, och vi såg Persona som jag redan hade sett Bergmanfantast som jag var då. Hon var INTE imponerad. Under hela introt stirrade hon ömsom på mig, ömsom på duken. Isabelle som gjorde chèvre med ringlad honung i ugn, för första gången i livet upplevde jag det (tycker inte om honung och inte chèvre). Monoprix hade siestastängt och sålde inte jäst om man ville baka. Jäst måste man snällt be och böna om på bagerierna, ingen bakade själv i Paris. Det var så skönt egensinnig stämning, hur det domderades i postköerna, hur luckan stängdes mitt för näsan på en och hur man omdirigerades till en annan kö utan förklaring. Man måste ha tid, och det hade man.

* sa och sa, ropar, och det var visst han

måndag
aug082022

Paradox; Katekes och skivstång med Erika

Så, nu har jag varit på Erikas pass och sen gått från Fridhemsplan via Odengatan, Sveavägen till Skanstull. Helt underbar kväll att gå genom stan. Sylvia var så klart där. Och jättekul att vara på Erikas pass igen. Förklarade för Daniel, "hon är inspirerad av Adnan, så det är brötig house och brötiga övningar". Daniel: "brötiga?" Ja, alltså typ att vända på stepbrädan och sen ha i stången fullproppad med tunga vikter i toppen och sen svinga den fram och tillbaka 32x3, "det värsta ni kan, ta iiiii nu Kungsholmen!!!" Lovely! "Det värsta som kan hända är att ni tappar greppet och då faller den bara rakt ner, ingen skada skedd". Tack vare yogan är jag ju vig. Kan ju exempelvis stå dubbelvikt med raka ben och handflatorna gott och väl platta mot golvet, liksom bakom fötterna. Daniel: "har du haft roligt?" (alltså sagt som ett glatt roat fint konstaterande). När jag animerat berättade det där med stången, och vikterna.
   Sylvia hälsade från Riita, min fina granne från Robert Almströmsgatan som är volontär och som visst brukar fråga Sylvia efter mig. Jag har tänkt på henne men inte sett till henne där sen jag började på allvar igen. Går jag på Helenas intervallpass på fredag lär vi träffas. Och så pratade Charlotte och jag igår, vi ska luncha nån dag när hon och Anders är tillbaka i stan igen. Hon föreslog att vi tränar ihop men jag går inte på "vanliga" pass längre. Hon tränar lördagar så vi tar en lunch efter.
   Och så har jag läst Katolska kyrkans katekes, några sidor varje dag, hela sommaren. Från pärm till pärm, jag är snart vid sidan 400. Jag har införskaffat den, minns inte helt, nån gång efter 2012. Nu läser jag den.

Anders Piltz skriver: Vad kristendomen framför allt har bidragit med till förståelsen av människan är insikten i hennes dubbelhet [...].

Anders Piltz, Se ansiktet: Tjugofyra essäer inför inkarnationens mysterium, 1999, s. 253.

Jag har [alltid] lockats av klostret. Som Thomas Idergard gjorde, hur han radikalt bytte livsriktning. Läste Margit Abenius, Memoarer från det inre, på Robert Almströmsgatan. Då tänkte jag på det, klostret, minns inte varför. Älskade den, minns inte heller det: varför (var det essäer eller en memoar?).
2017, då läste jag jesuitpräst James Martins böcker, även hans skönlitterära Klostret.
Ulrika gav mig en gång en present utan vidare förklaring, 2009?, Maud Nycanders dokumentärfilm Nunnan, som dvd. Det är en film om Marta som kommer från en starkt troende familj och går in i Karmelitordern. Hennes namn: Marta. Kvinnorna stod kvar vid korset, Petrus och de andra lärjungarna, de övergav. Människans dubbelhet. Piltz fortsätter: "[...] Bara människan är felbar, men i detta ligger redan möjligheten till rättelse, ändring, omorientering." (s. 255) Han avslutar kapitlet:

Eller med ord av Blaise Pascal: "Människans storhet består i att hon inser sitt elände. Ett träd vet inte om sitt elände. Människan vet att hon är eländig, alltså är hon eländig för att hon vet det och stor därför att hon vet om det." (s. 255)

Mitt namn: Petra. Klippan (mao inte i blott ironisk bemärkelse)

fredag
aug052022

Jungfru Maria och Maria

Idag har jag lyssnat på ett så intressant program (igen), tar till mig det här samtalet i mitt hjärta. Signumpodden, Maria och kyrkans feminina hjärta. Så klokt, så många spår och ett så öppet resonemang, bejakande. Betydelsen av Marias ja. Lovisa Bergdahl och John Sjögren samtalar om den djupa solidariteten mellan Gud och människa, hur subversiv inkarnationen är och en underbar paradox. Hon säger "när katolsk teologi är som bäst så förenar den det till synes motsägelsefulla utan att radera distinktionerna, utan med bevarad distinktion förenas här jungfrulighet och moderlighet."

Och så har jag tränat, Marias pass. Mycket bra. Sylvia var med, och nästa vecka blir det pass med Adnans adept Erika.

onsdag
aug032022

Arvo Pärt, Fjodor Dostojevskij, Andrej Tarkovskij

Och idag lyssnade jag på Sympati för djävulen med Johan Heltne, Signumpodden, under milen, bland annat in till stan. Vilket ledde till Arvo Pärt och Da Pacem Domine och Pari Intervallo. Och att jag reserverade Johan Heltnes bok Sympati för djävulen. Och mindes det sakrala och öppna i Dostojevskijs romaner och Tarkovskijs filmer.

Istället för dansig, stekig house. Så är det när man älskar att träna. Och dansa. Så på vägen hem, lyssnade jag även på denna pärla.

tisdag
aug022022

*fall med William Shakespeare

Idag blev det skivstång med Michèle (jo, Sylvia var med). Suveränt. Daniel repar och far närmast till L A och spelar i Las Vegas, i Benelux. Benelux: det är vibe runt 1978 och Eurovision, när nån på dålig telefonledning fick pointsen från det mytiska lilleputtlandet Luxemburg, och repeterade på charmant dålig franska: "Royal Muni, dix points" (täckminne, Royal Muni?).
     Igår när jag gick in till stan stötte jag på Birgit på exakt samma plats som för några veckor sen, i Svedmyra. Hon sa att hon sett mig gå förbi och störtat ut på balkongen också vid nåt tillfälle, men då hade jag varit långt borta redan. Hon och hennes sambo odlar potatis, majs och purjolök på balkongen. Vi sa att vi får ta en middag i september, allihop. Sen passerade Sara och jag varandra över övergångsstället vid Skanstull, "över boulevarden" för att apostrofera Baudelaire, lika flyktigt som i Till en som gick förbi; till skillnad mot hur Monika Ahlberg och Tommy/Thommy Berggren.. Lars Norén var inte nådig mot Berggren, i den episka första svarta dagboken. Där han och Charlie (heter han väl?) for runt och levde om i svarta tishor, ofta Yohji Yamamotos, ofta till och i Berlin. Ett vänskapsband svärtat och stärkt av spänningar.
Hans dagbok blev en integrerad del av mitt liv den tiden, hans formuleringskonst. Minns att det var så för Gunnel med, vi blev besatta av att läsa vidare, vidare, vidare på bibeltunna blad.
     Idag lyssnade jag på Om Shakespeare med Leif Zern, Signumpodden. Sen bland annat på Porij Lose Our Minds; Braxe + Falcon, Alan Braxe, Dj Falcon Love Me; Ambient Jazz Ensemble Ensoul; Beyoncé Summer Renaissance.
     Några av höstens reservationer på bibblan, under augusti–september–oktober–november: Återställelsens glädje, John Sjögren; Moa Martinson, Kerstin Engman; Kristens resa, John Bunyan; Störst av allt är kärleken [omläsning], Wilfrid Stinissen; Nässlorna blomma, Harry Martinson; Yann Andréa Steiner, Marguerite Duras.

söndag
jul312022

Signumpodden och träning

Nu har jag varit på Eriks skivstångspass, Kungsholmen. Mycket bra. I veckan har jag bl a ett skivstång intervall bokat. På vägen dit lyssnade jag på Tro och politik med Thomas Idergard, ett samtal med John Sjögren, Signumpodden. Sant och så intressant samtal. Jag har tidigare skrivit om Idergard, här, för jag blev så glad då när jag läste om hans konversion.

torsdag
jul282022

Sigurd Lewerentz på ArkDes, Rauschenberg på Moderna, Amaretto sour och köttbullar på Prinsen

Med Josefine som ju är arkitekt; det var så länge sen vi var på Arkitekturmuséet och Moderna, för oss båda två. Under tiden har det förstnämda hunnit byta namn till ArkDes. Vi pratade om att det var en tid när vi ofta var på Arkitekturmuséet, Moderna och sen när vi åt om att det var en tid när vi provade oss igenom stans restauranger, ofta då på var sitt håll. Vi träffades 1999 och är nära vänner sen runt 2005. Det kändes som helt nytt, ett äventyr att äta ute. Prata, prata en hel eftermiddag och kväll. Perfekt med Prinsen efter konsten. Under "Parismarkiserna". Flanörer och gatuljud.

Vi pratade nostalgiskt om hur organiskt arkitektens arbete var när man tecknade för hand och när arbetsprocessen var från ax till kaka. Hur Lewerentz påbörjade arbetet med Skogskyrkogården 1915 och hur Östra kyrkogårdens blomsterkiosk stod klar 1969; två mästerverk som han arbetade med under hela sitt yrkesliv kan man läsa i utställningens trycksak.

Bänk som bland annat finns i Markuskyrkan i Björkhagen. I utställningen står att läsa om Markuskyrkan och Sankt Petrikyrkan i Klippan: "Båda kyrkorna visar på Lewerentz djupa intresse för religiösa ritualer och den moderna kristendomens utövande." Den moderna kristendomens utövande?

Fotad filmsekevens, Östra kyrkogården i Malmö.

Berömd, emblematisk get.

En av Michel Larionovs danskostymer till Ryska balettens uppsättning av Chout (Gycklaren), 1921. Sergej Djagilevs tid.

Kära Josefine! Vi skålade för hur underbart det är att ses i Amaretto sour.

Jossan åt Prinsens klassiska ljumna sallad och jag deras hemtrillade köttbullar, till en torr Riesling.

Till dessert åt jag varm mandelkaka och Josefine crème brûlée; dessertvin Muscat Beaumes de Venise.

Tre strofer ur Till en som gick förbi

Bedövande och gällt ljöd boulevardens larm.
Helt svartklädd, drottninglik i sorgen, smärt och lång
passerade en kvinna mig: hon lyfte upp festong
och fåll och svängde dem med stolt, behagfull arm.

En blixt ... och sedan natt! – Din blick lät en sekund
min själ bli född på nytt, o skönhet, samma stund
försvunnen! Skall vi ses i evigheten nu,

på annan plats, långt bort? Kanske ej någonsin?
För sent! Jag kände ej din väg, du inte min ...
Jag skulle älskat dig, och detta visste du!

Charles Baudelaire, ur Det ondas blommor, i tolkning av Ingvar Björkeson

tisdag
jul262022

Signumpodden

Äntligen har jag hittat en podd/en serie radioprogram jag vill lyssna på efter Teologiska rummet med Peter Sandberg. Signumpodden! Har länge funderat på att prenumerera på tidskriften Signum, men det har ännu inte blivit av. För jag hamnar ofta i Signums tankeväckande webbartiklar när jag söker efter något. Jag har letat efter en katolsk podd. Nu har jag en lång rad intressanta program att lyssna igenom. Är så glad! Gäster jag känner igen från Peter Sandbergs älskade program, som jesuitpater Ulf Jonsson. Det första jag lyssnade på är John Sjögrens samtal med Josefin de Gregorio (f d Holmström), om Jordan Peterson, här finns det. Jag kan bara instämma i deras sätt att reflektera, den är som en saknad frisk fläkt den här podden. Tack för detta [jag har försökt lyssna på P3 Historia, på Stil, på OBS, senaste året men det är som att det är samma program, Människor och Tro, det har jag också försökt lyssna till; det är den här outtalade sekulära världsbilden som gör att det blir platt, grunt och värst: meningslöst, för sammanhangen, djupet, helheten saknas..].

söndag
jul242022

Stugan istället för Fotografiska, träningsdagbok?

Idag:

Förstår inte alls hur jag kunnat undvara träningen på friskis i flera år, de senaste två pga covid. Har tränat tre yogapass i veckan och gått långa promenader men det är också allt. Började på allvar igen i maj och nu några månader senare är jag i samma form som 2017, eller faktiskt bättre. Det beror helt enkelt på alla åren med friskis. Jag sa ju t o m upp min ateljé 2004 för att fr o m 2005 istället kunna lägga tid på, mestadels träningen. Så då började jag kombinera min tjänst med, de första fyra åren, träning och psykoanalys – the real stuff – och sen från 2010, med allt jobb för styrelsen i dåvarande bostadsrättsföreningen för det var så mycket de åren, med den: efter stambytet bygga om vinden till takvåning, byta hiss, göra om hela framsidan med cykelparkering, innergården.. Och så provade vi oss igenom stans restauranger, vännerna och jag. Och så fotograferade jag. Från 2015 började jag ju plugga igen, också i kombination med jobbet och träningen. Tror det var 2014 som Sylvia och jag blev träningsvänner. 2005 tränade jag några gånger med Graza och sen Mia men båda flyttade, till Gdansk och till Luleå. Och så bjöd jag med Henrik och Jossan men ingen av dem fastnade, båda tränade på SATS.

Idag var jag på Mauds pass vid Skanstull och räknade till cirka 15 stammisar (från 2005 och framåt) och självklart Sylvia. Så fantastisk energi och roligt att se alla, Maud var glad över atmosfären som blir. Sylvia och jag pratade lite innan om att hon provade SATS en tid, min erfarenhet är att det är skillnad i känsla på friskis och exempelvis SATS. Har dock bara provat pass där vid minns inte, två–tre tillfällen. Det blir spontant en annan känsla i en förening som ägs av medlemmarna.

Nu börjar också folk fylla upp passen igen efter coviden, Sylvia sa att det påverkade enormt. Så i september är det nog helt som vanligt igen – man måste vara blixtsnabb för att boka Adnans pass (det kan man inte missa.. :)

Onsdag 20 juli:

Igår var jag och Sylvia på Ewas skivstång, Kungsholmen. Hon ledde redan när jag började träna 2005* precis som Estanislao som ledde extrainsatt efter. Helt fullt, 44 pers, sommarens "näst varmaste dag". Mycket skönt (kom att tänka på Graza som sa skönt om allt: "det ska bli skönt" :) AC:n var inte på så det var Bikramyogavärme, "fyrtio grader" sa Ewa. På väg hem blev jag plötsligt turist i egen stad. Från gamla hoodsen och sen via Norr Mälarstrand där jag ofta promenerade förut. Vid stadshuset ringde Jossan så där satt jag på en stenbänk**, lutad mot tegelväggen. Vi skulle träffas vid Fotografiska idag men istället hälsar jag på henne i stugan nästa vecka. Sen gick jag längs vattnet till Norstedts och jag tror att senast jag var på Riddarholmen det var nog runt 1995–96 (!), nyinflyttad i Stockholm. Har för mig att vi mötte upp före detta svärfar som hade varit på besök i kyrkan. Har ju jämt promenerat mig fram där jag bott länge, som Paris, men konstigt nog inte på Riddarholmen. Hursomhelst, majestätiska byggnader och kvällssolljuset värmer fasaderna så att de glöder. Hus som ren och förgänglig substans. Fotografiet dör enligt Sontag, i samma ögonblick det bränner fast materien i dess form av "eviga" liv. [Apropå det: lyssnade på P3 Historia idag 22 juli, om Mary Shelley, och där påstås att Shelley genom Frankenstein har skrivit in sig i "evigheten". Jovisst, i en evighet lika kort som människans minne.]
     
Här satt jag. Stadshusets tre guldpläterade kronor som åminner om slottet Tre kronor är, har jag läst nånstans, var och en ungefär lika stor som en Volkswagenbubbla. För övrigt den bil vi hade när jag växte upp, tills pappa bytte märke, till en Audi 80. Fabriksny, kontantbetald. Som allt, köptes ett sommarställe (jo, i Dösebacka innan jag föddes) köptes det kontant. Arbetarklassens hederskodex under hela 1900-talet. Pappa höll Vilhelm Moberg högt, Tage Danielsson.
         
* Truth with modification: provade "friskisjympa" med Petra som lurade med mig dit i Göteborg i början av (?) 90-talet, och det första intrycket var rent bedrövligt. Hur kan det här oflowiga, stompiga genomlevas i ens en timme? Det dröjde ända till kanske -98 i Stockholm innan jag var tillbaka och då på friskis Kungsholmen. Men då hade jag, liksom pappa som var lång som jag och lika tunn, problem med blodtrycksfall och kunde inte vara "nere på golvet" och sen resa mig utan att ofta känna att jag höll på att svimma. Så jag började med spinning runt -00. Så trist. Jag svimmade faktiskt i korsningen Götgatan/Hornsgatan runt 1996. Kom cyklande uppåt, i Slussen, och stannade tvärt för ett rödljus. Insåg direkt att jag svimmar inom några sekunder. Så jag tog sikte på en sten, "dit ska jag", men stöp rakt i backen. Vaknade till och tre snälla var samlade runt mig. Plikttrogen och omtumlad som jag var nekade jag till att inte kunna fortsätta och vinglade uppför Götgatsbacken och vidare till Gudrun Sjödéns designkontor i Hammarbyhamnen där jag jobbade. Kom fram. Köpte ganska snart en cykelhjälm. Slutade cykla pga den. Hjälm var lika trist att bära med sig som spinning. Och nuförtiden är det ju mest blådårar och inte de heliga som cyklar i Stockholm, maskinerna, och de som fraktar mat till de förstnämnda slash maskinerna; "Döda själar." Anne Sexton har förresten diktat om Ikaros, han med hjälmen, nej med vingarna, som inleds fint, "betänk":

To a Friend Whose Work Has Come to Triumph

Consider Icarus, pasting those sticky wings on,
testing that strange little tug at his shoulder blade,
and think of that first flawless moment over the lawn
of the labyrinth. Think of the difference it made!
There below are the trees, as awkward as camels;
and here are the shocked starlings pumping past
and think of innocent Icarus who is doing quite well:
Larger than a sail, over the fog and the blast
of the plushy ocean, he goes. Admire his wings!
Feel the fire at his neck and see how casually
he glances up and is caught, wondrously tunneling
into that hot eye. Who cares that he fell back to the sea?
See him acclaiming the sun and come plunging down
while his sensible daddy goes straight into town.

 
** I skuggan över stenbänken; skuggsviten. Maria Gripe. Älskade Tordyveln flyger i skymningen. Lyssnade på radioföljetongen, när då var nu. När kan det ha varit, i slutet av 70-, i början av 80-talet?

fredag
jul152022

Underbart i Vaxholm med Renate och Tino

Det var fantastiskt underbart att träffa kära Renate igår. Vi åt räksallad (Renate) och räkmacka (jag) i Vaxholm.

Tino. Han är av rasen spansk vattenhund. Så snäll. Bara två år och har redan flugit "själv" till Spanien.

Renate ställer ut sina glasfusing-verk i Vaxholm/Kastellet. Fotona gör inte på långt när rättvisa åt de fantastiska klara, starka färgerna i glaset, och arbetet, detaljerna i hantverket. Så otroligt vackert och med ljuset som flödar i glaset.

Starka färger, inspiration Hawaii där hon bodde under största delen av 80-talet. Hon surfade, kunde stå på huvudet på brädan. Waikiki Beach, those were the days. Introt till Hajen kunde komma upp i tankarna.. hajar var inte ovanligt där, men man är ju okrossbar som ung pratade vi om apropå det. Sen blir man slitstarkare, seghet är en dygd och bättre. Haha, la hon* förnumstigt till. *jag

Vi satt inne i galleriet och ute på gården och drack kaffe. Pratade med så trevliga besökare. Renate och jag var ju ett dreamteam, kollegor i tolv år: sista åren tillsammans med Laura, tills vi alla slutade. Vi pratade om många fina därifrån under årens lopp, Tim, Odd.. och Tim råkade messa från Australien. :)

I väntan på färjan. Citatet är väl Per Brahe den yngres? Sitter uppspikat i den pyttelilla vänthallen på Kastellet. Vinden, brisen, blåsten, sjön; havet (eller taigan, vi talar om Stockholms skärgård, inte Bohusläns ofjäskiga klippor och solen som går ner i havet).

fredag
jul152022

I brodyr och finsk lakrits

Den här vackert broderade klänningen från & Other Stories hade jag på mig till Eatnam. Fast jag gör som Edith Bouvier Beale: bär den med jeans under (edit: inga jeans på henne, men pants under a skirt etc). Wouldn't ever do kort-kort. Nä, lager på lager och gärna typ "träningslager". Jag har just tränat. Skivstång, Skrapan. Vad bar jag idag? En rosa blus från See by Chloé som jag senast hade på mig på ett bröllop 2010! Och vad hade jag med mig? Ett kokt ägg eller "superfood"*, post pass. Kan försäkra att lådan (till ägget) inte är "världens trevligaste" om man glömmer den över natten i ryggan. Hur var passet? Underbart. Sylvia var så klart där, Annika som leder är superbra och vi klappar händer efter varje sekvens (!) och Sylvia tjoar, Daniel: "vilket röj". Lyssnade på eteriska Methyl Ethel på väg dit: Talk Louder. En låt han har snott ihop, stream-of-consciousness-likt (på riktigt, det går troll i uttrycket). Sen hamnade jag mitt i ett regnoväder promenaden hem, därifrån, och fick skynda in under ett tak trots det stora turkosa paraplyet. En kvinna på friskis sa plötsligt i trappan: "sådär hade vi byxorna på 80-talet" (vida byxben, instoppade i skorna, som om man hade sytt in ett tunt gummiband längs med kanten). "VI", JAG VAR sannerligen MED PÅ 80-TALET. :) Fame "I wanna live forever, I wanna learn how to fly."

Daniels fat med finsk lakrits. Citronlakritsen (inslagna) är supergod. Eller förresten alla.

* varje ynka sillbit eller lingon utnämns till "superfood"

måndag
jul112022

Eatnam

vid Odenplan med Helena och Christina i kväll. Så trevligt. :) I min skål: Bo kho, vietnamesisk högrevsgryta.

söndag
jul102022

Joyce Carol Oates

lördag
jul022022

Coby Sey 

Coby Sey, Permeated Secrets. Röyksopp, Jamie Irrepressible, Sorry.

Frank and Tony, Eliana Glass, Timmy Regisford Vocal Mix, Stretch Out Like the World.

torsdag
jun302022

* Vackert, starkt, skönt

Har precis varit på ett suveränt pass med Jacqueline som tyvärr brukar köra på Lindhagen och det är lite långt bort, det här var på Kungsholmens f&s där allting började, love of life-friskis.. Sylvia var inte med men vi sågs i Sickla i söndags på Sofia S:s pass. Och så var jag ju på Luisas förra veckan. AC på Kungsholmen idag, skönt! Klibbigt och luftfuktigt men vi kan få till lite korsdrag här på nionde. Sänder en tanke till f d grannarna i vasastan och i Gamla Enskede, speciellt de på Nynäsvägen där det stekte på ordentligt, tangerande det outhärdliga när graderna peakade.
Hursomhelst: mycket bra uppvärmning, pass och stretch. Jättebra musik, pepp! Och hon var så fantastisk och grymt stark. Mycket styrketräning bakom. De senaste passen har det spelats "gamla favoriter" som idag M.I.A. Minns när jag såg videon till den låten 2012: kan vara den bästa musikvideo som gjorts. Här är tre oldies–goldies från de senaste träningspassen: Lykke Li–The Magician Remix, I Follow Rivers. Florence + The Machine–Calvin Harris Remix, Spectrum (Say My Name). M.I.A., Bad Girls. Och som grädden på moset Le Video:

lördag
jun252022

En stadsböna i stan och en i Lappträsk

Helena skickade ett andäktigt filmklipp från Lappträsk*; i midsommarnattens sköra blekhet och ljus där hon tillbringar helgen. Där är helt tyst förutom fåglarna.
* i folkmun "finska" Lappträsk
Vi däremot, har "firat" en "covid"-midsommar högt under himlens osynliga stjärnor i Högdalen. Det är Daniel som har det. Lukt- och med det smaksinnet var puts väck men är redan på återkomst. Det tråkiga är att han skulle ha spelat i Oslo och Frankrike just igår och idag; Katatonia har signat med Napalm.

Här är en stadsbönas motsvarighet: i Hammarby Sjöstad efter ett skivstångspass i torsdags. Sommarstadsgator, folk vid uteserveringar, tillsammans och för sig själva i starkt bländande stillastående sol.
Midsommarnattens antites. TR/ST aka Robert Alfons har släppt en ny singel: The Shore.
One swallow doesn't make a summer: Ara

onsdag
jun152022

G. K. Chesterton, grönt, som med kolsyrespruta

Ungefär med en.. Här är en lika drömsk post: Dagar, dagar. Idag har jag hämtat G. K. Chestertons Thomas av Aquino i översättning av Sven Stolpe*, lyssnat på Teologiska rummet med Peter Sandberg, om väckelserörelsen i Västerbotten. Daniels familj har ju ursprung i Læstadianerna liksom min släkt i Bohuslän hade det med Schartauismen.
   Vad ser vi då? Bland annat en vegansk lasagne gjord på aubergine. Lasagne blott till namnet skulle jag säga. Foton från andra vistelsen på Pigalle. Fick samma rum, frågar alltid efter rum högst upp med utsikt. Ginger Beer när Daniel och jag firar Black Tot Day! Med rätt rom, Gosling's. Inte direkt lätt att få tag på i stada, så då får man "buda" med vänner genom Sverige. Den tunga morotskakan har jag bakat.
   Sen har vi en nyttig rätt kan man bestämt ana, sanningen är paradoxens moder, spartansk så det förslår. Grönt, bulgur, toppad med nötter. Ett glas vatten på det. "Lagad" under just en helnyttig tidsepok.** Gurkmeja, kanel, D3, Calcium-Magnesium. Kraftwerk har en poäng, A B C D vitamin.. ; Kalium Kalzium Eisen Magnesium Carbo-Hydrat Protein A-B-C-D Vitamin. Så snyggt med z insprängt i ord. Tyskan alltså. Hjärtat bultar när Elfriede talar.***
           
* Vi har den på engelska ** som brukade vara i en–två dar och brytas av med nåt gott, typ pommes och burgare *** journalistisk prosa: hjärtat bultar, slår mig för pannan