Susan Sontag och Janet Malcolm
Först vill jag tipsa om det här radioprogrammet från 1978 där Susan Sontag diskuterar sin bok Illness as Metaphor, och då tuberkulos och cancer. Hon är så snygg Susan (those were the days of magnitude). Sontag citerar Wallis Simpson: "One can never be too rich and one can never be too thin" apropå tuberkulösa myter* [citering ur minnet]. Det var en lysande tid 70-talet. Friskheten. Substansen, det vederhäftiga, som finns kvar i text och film.
De pratar om Freud och då plockade jag fram Janet Malcolms klassiker In the Freud Archives som är en förbluffande historia som jag inte helt minns, men jag minns hur mycket jag tyckte om den. Här står lite om den och den finns ju, klassiker som den är, även t ex på Bokus. Den publicerades 1983 och jag har en förstaupplaga. Antagligen inköpt av nån privatperson via Amazon USA där jag brukade handla i mitten av 00-talet. Den blir nog omläsning efter Joan Didion.
*Den romantiserade myten om tuberkulos: blek [med feberrosor på kind], tunn, eterisk, konstnärligt sensibel, och "rikedom" var en förutsättning för en vistelse vid fiktiva Berghof i Thomas Manns roman. Edith Södergran var, har jag för mig, patient vid samma sanatorium som Manns fru. Det var ursprunget till hans romanidé och det som blev, den som anses vara, den fulländade sanatorieromanen. Andra sidan av myntet: skelettlik gulblekhet.
Del 1 av In the Freud Archives finns här, i The New Yorker.