« paris | Main | ESMOD, École Superiéure des Arts et Techniques de la Mode (1/5) »
lördag
jan092010

Lovapril (2/5)

Efter examen i Paris flyttade jag tillbaka till Sverige – till Stockholm – och började arbeta på Gudrun Sjödéns designavdelning. De följande åren sparade jag ihop startkapital. I september 1999 hittade jag en vacker ateljé på Brännkyrkagatan. Vi renoverade den, jag köpte stickmaskiner och kontaktade garnfabrikörer i Italien och Frankrike och beställde garner som infärgades efter önskemål. Fantastiska material: cashmere, siden, mohair etc. Jag lärde mig stickmaskinerna minutiöst (grundlighet är min specialitet :). Under ett år stickade jag prover, provade tekniker och mönster. Det blev otrolig respons. Helene hos Mrs H ville ta in allt, hon sa att hon aldrig sett så välgjorda plagg i sådana kvalitéer och färger i Sverige. Jag sålde hos Mrs H (Helene skrev om mig i sitt nyhetsbrev), Neu och Designtorget, flera hanns inte med eftersom jag gjorde allt på egen hand och för hand – modeller, mönster, stickning, montering. Jag träffade Martina Bonnier som publicerade kläderna i Månadsjournalen, de var med i Damernas Värld, Amelia etc.
Efter några år bestämde jag mig för att sluta. Alternativet var att satsa 100 % och lägga ut produktionen m m. Men jag ville verkligen få tid för annat, t ex mitt stora intresse träning (se 4/5). Tidsmässigt hade jag fått lägga allt fokus på kläderna och det finns så otroligt mycket i livet som jag är intresserad av.
     Jag ville verkligen prova och se resultatet när jag gjorde allt från scratch (form, färg, material och hantverk).

Kläder som jag har stickat, foto Mikael Olsson. Min vän Gunnel som är konstnär är modell tillsammans med en designer på H&M (minns inte hennes namn!). Två av vännerna är fotografer. Mikael som alternerar mellan arbetet som konstfotograf och kommersiella uppdrag och Elisabeth som är modefotograf sedan många år efter att ha varit fotomodell med bas i New York (...med många historier att berätta): för Elle, Damernas Värld e.t.c. Tänkte mig naturliga bilder utan styling, mer Mikaels sätt att arbeta.

Vi fotograferade i Saltsjöbadens Friluftsbad och hemma hos Bo och Marianne Kärre, f.d. föreståndare för Svenska Studenthemmet i Paris på sextiotalet. Bo har arbetet för SIDA och Marianne som journalist på DN. Bo var även ordförande för Sveriges förenade studentkårer 1949/ 1950 och har arbetat med Olof Palme. Marianne och jag var styrelsemedlemmar i Föreningen för Svenska Studenthemmet i Paris åren 1997 – 2002, Bo var ordförande.
         

Och här är min fina vän Karin som fyller 30 år i Lovapril med fjärilar.

Reader Comments (2)

Oerhört vackra plagg. Vad talangfull du är! Ha-begäret vaknar i mig.
mars 16, 2012 | Unregistered Commentersnowflake
Tack underbart att du tycker om :) Karin är fin.
mars 18, 2012 | Registered CommenterLovisa

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.