Entries by Lovisa (134)

söndag
dec102017

Voilà, la liste

Först, Idévärlden. Bästa programmet på SVT 2017. Ny programledare blir Daniel Sjölin.

Mina favoritlåtar 2017 (iaf många, hm algoritmerna?). Klicka på Spotify-knappen för alla 100!
Vi funderade på Gamla Enskedes julmarknad och Matateljéns gulasch runt knuten. Nä, kycklinggryta hemma istället. 

onsdag
dec062017

stambyte

I vår! Ja. Väldigt roligt att höja taket i badrummet och helkakla, byta till en fin och gedigen takdusch, installera ny diskbänk etc. Takhöjden blir 3.20 överallt. Tips

onsdag
nov292017

vedermödor, snart belöning

Först är jag frisk och så är jag plötsligt sjuk (fast en ff känner sig frisk – tills biverkningarna för behandlingarna sätter in) och nu är jag snart frisk igen. Ah vad det är dejligt. Vi är ju snart färdiga med kurerna och sen är det operation och efterbehandling, ev. strålbehandling. Den tuffaste perioden är kurerna och den mängd biverkningar som känns varje dag. Mest en oändlig trötthet som gör att en känner sig "skör" och "vek", långtifrån möjligheter att träna, IntervallFlex, med Sylvia. Jag längtar! Och efter Wilfred*, vår nya familjemedlem.. i vår! Jag går ändå promenader, men inga 2-3 mil/dag som det var ett tag. Och dagarna efter behandling (om jag ens är ute, hänger kanske på Apoteket eller ICA..) går jag nästan in i folk, har svårt att parera (brukar ju vara jäkligt smidig och ja, vältränad – ni vet). Ett salig blandning av biverkningar, också efter den subkutana sprutan Nivestim som jag tar i 8 dagar efter behandling, för att höja nivån av vita blodkroppar som sjunker och är som lägst dag 7 till 15 efter behandling. Tänk känsla av influensa, stora blödande sår i munnen**, ögoninflammation, näsblod, muskelvärk i hela kroppen, infektionskänsligheten och så tröttheten/svagheten. Biverkningarna är till stor del individuella, jag blir t ex nästan aldrig illamående annars. Inte nu heller, en enda gång.
Det positiva är att vi lärt oss så himla mycket och att det är en förhållandevis kort period, och såklart i grund och botten att bröstcancer är botbart och en förhållandevis "lätt" sjukdom (och en folksjukdom, vilket gör att organisationen etc. är på topp, och var och varannan har haft det). Det "tuffa" är egentligen som sagt behandlingarna. Bara att ta en dag i taget och harva på. Vilket är applicerbart på det mesta.  

* nästan-namne efter vår favorit-karmelitmunk 
** får näringsdrycker från Landstinget, speciellt bra hjälp de värsta dagarna och så äter jag snäll mat, typ ägg och hönökaka (nöjd med "inte fullkorn och hårda grönsaker ett tag"), rumstempererat. Spenatsoppa. Och dricker massa vatten. Alternativet är att gurgla med bedövningsmedel innan men då känner jag inte smakerna.  

Dagens mission: att lägga om min PICC-line på vårdcentralen, händer 1 gång/vecka förutom behandlingsveckorna när det görs direkt på SöS. En av veckans höjdpunkter, så lättroad är jag (har alltid varit). 

Haha, kom på nu. Jag går ju lite så där svajigt som nån gör i Karl-Bertil Jonssons julafton. Maria sa jag har "en sån skön svajig stil" annars, så nu plus..  Vill helst undvika att sladda på ett löv som jag brukar (löv, isfläckar etc.). Har ju extremt bra eh, "ben" (fortsätter skryta) men det är högst onödigt att bryta ett nu. 

tisdag
nov212017

Väldigt fin söndag

med Sara. Vi träffades på MA Baker (Jag följer pricken.. tills jag står mitt framför, Google Maps = också bra grejer.) Och så gick vi till Kärrtorps gymnasium för gudstjänst med Dylankören i Bagis. Så fint.  

.. Nya Vi läser har kommit. Innehåller bl a en intervju med Anne Swärd som Graza har översatt till polska!

fredag
nov172017

Matateljén

.. Vi lunchade precis på Matateljén här hemma i Gamla Enskede. Risotto, blomkål, svartkål och picklade trattkantareller på dagens meny. Gott! Skulle kanske träffat kära Tereza också. Vi sa att hit går vi inför nyår. 

Nu läser jag Louise Penny Ett ohyggligt avslöjande.  Här finns recension i DN för första delen i serien. 

onsdag
nov152017

Bra grejer

* Har hittat Karen Armstrong och Marcus J. Borg genom Olle Carlsson. Har sett Karen på TED Talks, hon är så intressant att lyssna på. Borg hade jag tre olästa böcker av i hyllan. 
* På söndag ska Sara och jag göra något roligt. Eller helt enkelt en-lysande-kombo. 
* Bokpaket från Adlibris. Bl a Karen Armstrongs The Spiral Staircase: A Memoir.
* Jag har nya brallor från Arket, nya glasögon från Karl Lagerfeld (Daniel också, KL 36, jag har KL 37), och ett par väldigt sköna sneakers. 

lördag
nov112017

Jonathan Dove, Paul Hillier, Yung Lean

Just nu lyssnar jag på Yung Lean, Red Bottom Sky. Åh, det visste jag inte förrän igår, att han är son till Kristoffer Leandoer. Vi har (såklart) något av honom (också) på nattduksbordet, De försvunna böckernas bibliotek. Och Daniel har hittat Jonathan Dove och Paul Hillier. Jonathan Dove: In Damascus; Paul Hillier: First Drop; Yung Lean: Stranger. 

måndag
okt302017

The World of Plants

.. Daniel har läst ut Linn Ullmanns De oroliga "rolig, sorglig, bra". Vi letade efter Ingmar Bergmans Laterna Magica som jag läst ett otal gånger men antingen är den på vinden eller så skänkte jag bort den och annat av honom till Emmaus när jag flyttade hit. Tack vare Sara som sagt, Linn. Och Camilla Lif. Också så himla bra, Vad vill du mig idag? Hoppas många hittar den. Och att Camilla skriver fler böcker. M a o: älskar Saras tips.

Idag blir det rödbetssoppa, borsjtj! Vi får inte riktigt till uttalet.

torsdag
okt192017

dokumentär

Åsa Blanck, oftast i samarbete med Johan Palmgren, är en filmare som jag bara kan ge stjärnor (det jag sett; två filmer). Först råkade jag se Ebba & Torgny och nu utan att veta att det är Blanck som gjort båda, Bedragaren. Bedragaren är en ganska halsbrytande underhållande sak. Alltså! Här finns flera av hennes dokumentärer samlade. En annan vi sett om är Mozart och mums-mums, som Jenna först tipsade mig om. Påminner om Grey Gardens. Och Mark Levengoods serie om Luther kommer jag följa, har sett första avsnittet. Intressant och samlat. K G Hammar har jag alltid tyckt om, för hans klara ståndpunkter i rättvisefrågor. Och apropå det igen, kyrkovalet.. utvecklar inte nu. Mer Luther (t ex): här och här.

tisdag
okt102017

<3

Daniel spelade in för en vän förra helgen.
 

tisdag
okt102017

På eller i tallriken, A room with a view

Petra och jag åt indiskt på Shanti. Himla roligt att träffas och vi prickade in deras ovanligt lugna tid när de öppnade. Vi kunde välja plats helt. Massa små hundar utanför fönstret som skuttade (!) förbi till rastgården i närheten. Jag tog itu med en stor linsbulle, Piazo, och fortsatte med Chili Chicken Sizler, vitlök chili och koriander.

.. from outside or above. Söder hus himmel.

Höst (och vinter och vår) är rotfrukter i ugn. Kålrot, palsternacka, morot, rödbeta, gul lök vitlök, olivolja, salt och peppar. Sojaschnitzel och syrade grönsaker m m.

Fisksoppa. Torsk, kålrot, selleri, morot, lök, chili, hela svartpepparkorn m m.

Daal räcker jämt länge, här är en tallrik. Kokosmjölk, krossad tomat, röda linser, lök, chili, ingefära, vitlök, gurkmeja, kanel, kardemumma, peppar, salt, grönsaksbuljong, spenat. Toppad med koriander. 

.. Sara berättade hur fantastisk Linn Ullmanns De oroliga är. Hon läste den på Fårö i somras (de är alltid på Fårö sommartid). Minns iaf att jag började på hennes första roman men det var något som gjorde att jag inte kanske fortsatte, eller sen dess har varit intresserad av hennes författarskap. Har ju varit så fäst vid Ingmar Bergmans filmer och böcker och produktioner och han som berättare (intervjuer). Nu har jag tack vare Sara läst De oroliga och tycker från första sidan väldigt mycket om den. Särskilt fint såklart att läsa Saras exemplar. Nu läser Daniel. Sara och jag pratade också om Camilla Lif. Lyssna till henne! Camilla Lif är präst i Katarina församling. 

fredag
sep292017

Daal

Läste i DN att Julia Louis-Dreyfus har bröstcancer, hon sammanfattar det viktiga här. Daniel och jag pratade (igen) om att tänk om alla människor i världen får vård. Imagine.. Vi pratade om vård i USA. Här är förresten hela artikeln. 
*
Vi har precis ätit Daal!

måndag
sep182017

Kyrkovalet

Det högsta valdeltagandet på 67 år; de goda krafterna mobiliserade. Jag är glad. Yukiko Dukes Youtubekanal (eftersom Morgonstudion inte recenserar böcker). Kanske Angie Thomas, Sarah Bakewell och Kjell Westö? 

lördag
sep162017

*

.. Så himla skönt. Steget inget hår. Daniel säger massa klokt, och "clean" och "edgy".

lördag
sep092017

citronpaj, Edna

Jenna och jag fikade nära hemma oss båda, vi åt citronpaj. Underbart ses. Och underbart lugn på kaféet, med väldiga susande granar runtomkring. Turid sov lite och sen skulle de till studion. Hon såg The Square igår. Sanslöst bra.

Rosa blå mönstrad. Fina. 

Edna St. Vincent Millay, här står lite om henne. 

The Plaid Dress

Strong sun, that bleach
The curtains of my room, can you not render
Colourless this dress I wear?—
This violent plaid
Of purple angers and red shames; the yellow stripe
Of thin but valid treacheries; the flashy green of kind deeds done
Through indolence high judgments given here in haste; 
The recurring checker of the serious breach of taste?

No more uncoloured than unmade,
I fear, can be this garment that I may not doff;
Confession does not strip it off,
To send me homeward eased and bare;

All through the formal, unoffending evening, under the clean
Bright hair,
Lining the subtle gown. . .it is not seen, 
But it is there.  

torsdag
sep072017

September

Klara vackra dagar, igår pratade vi om att det är vår favvotemperatur, 14 grader. <3 Fast 11 är ännu bättre. Jag har (ju) bröstcancer och nu har vi kommit in i behandlingen. Daniel och jag har varandra och går tillsammans på allt, är så tacksam för det. Vården är helt fantastisk märker vi, och alla vi möter, på SöS. Vi är många medsystrar (och bröder) som får bröstcancer, och cancer överhuvudtaget. Känn igenom era bröst. :) Tänker bl a på Jörn Donner (av alla!) för att jag väntar på hans Suomi, Finland från bibblan. Och på Isabelle Ståhls debutroman. Är också så tacksam för alla vänner och medmänniskor, vi är tack vare varandra. Detta om detta just nu. Har kollat på SVT:s Morgonstudion två dar, det är bra!

Daniel och jag råkade hamna mitt i Finlands 100-årsjubileum i Kungsan. Och Arja Saijonmaa (!).

Smoothie på jordgubbar grönkål chiafrön m m.  

lördag
aug122017

restaurang Underbar

I torsdags firade Daniel och jag på restaurang Underbar! Nära där Tintarella di Luna fanns förut, ett älskat kafé. Vi satt ute, det var så varmt inne. Vi åt 16 kalla och varma smårätter med grillmix och istället för baklava Katajef & Boza till dessert, friterade valnötsfyllda knyten i sockerlag som serveras med vaniljglass.
 
Vi åt bl a Arnabit Beltoum, friterad blomkål med citron och vitlök. Ett libanesiskt vin till, Wardy Sauvignon Blanc.
 
Grillmix med nöt, lamm, oxfilé och kyckling.

Vi pratar om att gå till Low & Slow och Lådan.

Det är helt makalöst, har ju börjat prenumerera på Vi Läser och fick med prenumerationen tillgång till det digitala arkivet med tidigare utgåvor. Har läst flera eminenta intervjuer, Carina Rydberg och Bruno K. Öijer m fl. 
Igår såg vi Shutter Island, i torsdags K-PAX och ikväll blir det också en film.  

söndag
jul302017

Sylvia!

Mauds pass förut! 64 på väntelista igår, Sylvia var där tio i tre för att knipa en av biljetterna som alltid släpps en timme före passet, och som inte går att boka i förväg. :) I veckan var vi på Estanislaos också skivstång, han är otrolig. Sylvia berättade att ibland har han tre blå på vardera sidan, dvs 60 kilo. Hon missade Nicks medel Kungsholmen i fredags, där var jag. 0 lediga. 105 pers. En av de första jag tränade med (för) på Friskis 2005 var just Nick, på Kungsholmen. Med Mia som flyttat till Luleå. Det är alltid så roligt att träffa Sylvia. I torsdags var vi på Hedvigs pass, imorgon Fridas. På väg till Skanstull lyssnade jag på ännu ett favorit i repris, från Teologiska rummet, som jag lyssnade på förra sommaren, det här avsnittet. Fortsatte lyssna klart på väg hem och sedan början på Sommar med Lisa Ekdahl, som mamma tipsade om. Mammas "danslärare" är med i Göteborgsposten, Maria i grön tröja. Dans är "helt enkelt" fantastiskt!

När jag kom hem åt vi gratäng som blev över från igår, här är igår! Torsk lax kräftstjärtar kokosmjölk lime ingefära peppar salt koriander purjolök spenat och champinjoner, kvarngryn, Daniel ärtor. Sen två påsar wasabinötter.

Nu läser jag Haruki Murakamis Fågeln som vrider upp världen som Daniel handlat så att jag kan läsa den och Daniel första fristående delen i en trilogi av China Miéville, Perdido Street Station.  

fredag
jul282017

Anita Brookner, Anne Tyler, John Banville

Hanya Yanagihara ger många lästips i intervjuer. Har tack vare henne upptäckt Anita Brookner och läser just nu hennes debutroman En start i livet. Tycker om. Har därför reserverat två till av hennes favoriter, Anne Tyler och John Banville. Djupandning, Motivet och Havet. Hon nämner Patricia Highsmith och Carol, finns i översättning och pocket nu. Tyler tilldelades 1989 Pulizerpriset för Djupandning (Breathing Lessons), Banville bl.a. Bookerpriset 2005 för Havet (The Sea). Apropå Grey Gardens, intervju med Sara Stridsberg i DN inför uppsättningen av hennes pjäs Konsten att falla på Teater Galeasen 2015. Efter att ha läst Sara Danius' Husmoderns död och andra texter och avsnittet om Jackie Kennedy vill jag läsa Wayne Koestenbaums Jackie Under My Skin: Interpreting an Icon. Också bra, Ellen Mattsons Sommarleken

tisdag
jul252017

Thomas Idergard

Precis lunch! Först gick jag genom stan, från Östermalm och Valhallavägen, till Skanstull via Götgatsbackens Hälsokost. Lyssnade på Lana Del Rey, Lust for life. T-bana till Enskede, handlade på ICA. Mer rökt makrill. :) Daniel missar dagens 1 rågad msk gurkmeja, svartpeppar (för piperinet) och tre teskedar honung pga festivalgig i Slovenien. Har visst förväxlat Anders Arborelius och Anders Piltz. Märkte när jag lyssnade på hans Sommar i P1 att rösten lät annorlunda, och det är Anders Piltz jag trodde att det var! Daniel och jag lyssnade ju på Teologiska rummet i P1 förra sommaren, jag ofta på promenad mellan Enskede och Liljeholmen och sedan bron över till Hornstull. T ex det här programmet, som jag lyssnade om på i söndags. Har börjat e-prenumerera på DN! Livsvändning för Thomas Idergard

Vi lagade linsgryta med sötpotatis förra veckan.

Här äter vi gratäng med kokt blomkål. I gratängen: torsk kräftstjärtar lime kokosmjölk fiskfond purjolök ingefära.

Till lunch också (ungefär – lite andra salladsingredienser idag, t ex fänkål, selleri och istället för kvarngryn mathavre)! Rökt makrill kvarngryn (havre, vete, råg) lime chili cashewnötter grönkål purjolök persilja peppar salt m m.