söndag
jun112017

Siri Hustvedt

Jag har läst ut Emma Cline, Flickorna och börjat och slutat på Lyra Ekström Lindbäck I tiden (efter ca 100 sidor), den är bl a platt och namndroppande. Först var jag tveksam till Flickorna, men i jämförelse (invändning: det går inte att jämföra) kvalitet, det odefinierbara begreppet. I en av intervjuerna med Hanya Yanagihara säger hon något om att det är enkelt (i bemärkelsen slött) att skriva exempelvis Prada i en text. Det är inte bara slött. Har lyssnat på intervjuer med Cline och läser OM Ett litet liv fast jag brukar undvika recensioner och "tyckande" (när jag tycker om något). I Yanagiharas fall handlar det om att boken är utläst men jag vill/kan inte lämna. Nu väntar vi på paket från Adlibris (två), i det ena Yanagiharas första roman The People in the Trees. Har snart läst ut Siri Hustvedt, Den skakande kvinnan

Fyra middagar i veckan! Vi har redan tröttnat på paj. Idag skogschampinjoner, purjolök och lök. Cola zero.

Lax- och purjolökspaj, cola zero. Gurka, dill. 

Makaronilåda, cola zero.

Pasta med tonfisk, krossade tomater, sambal oelek, gul lök, vitlök, gröna oliver m m, gurka med Sivri paprika eller Carli paprika (vi har båda!), cola zero.

lördag
jun032017

Ett litet liv, Hanya Yanagihara

Vi har sträckläst Hanya Yanagiharas Ett litet liv. Boken är drabbande, personerna ("figurerna") är så verkliga. Jude, Harold, JB, Willem. Vi pratar om gestaltningen och tonsäkerheten, och om att den dröjer kvar och påverkar på ett sätt som det var längesen en bok gjorde. Nu vill jag se alla intervjuer med Yanagihara jag hittar. Här är den första jag såg: 

Fairy tale och contemporary fiction. Igår städade vi skåp och firade med pizza och princesstårta efteråt. Varje projekt, pizza efter? Idag har jag varit på ett Medel Puls med Erik, Hornstull. På passet Rihanna, Jump så jag lyssnade på den från Hornstull till Skanstull och Götgatan upp till Lidl. Har handlat kokosglass som vi ska äta till Roman Polanskis The Tenant (först pizza från Tomatis igen! Inte Hazel [Cocteau Twins] men Hazal, ska strax beställa). The Tenant är baserad på Roland Topors bok Hyresgästen som Daniel läste förra julen. Filmen är från 1976, romanen från 1964. 

Mitt träd vid Skanstull. "If you want it let's do it Ride it, my pony, My saddle is waitin', Come and, jump on it If you want it let's do it Ride it, my pony"

fredag
maj262017

Växjö

Har precis tränat, skivstång med Sylvia, Erikas pass. Nu ska vi laga vegofärs med pasta. 
Vi har varit i Växjö för opponering på vår rapport alternativt exempelvis essä som vi har skrivit under vårens andra kurs, Bibliotek, brukare och samhälle III. Madeleine och jag har ju funnit varandra och arbetar ihop igen, det är så roligt. Struktur, osedvanlig grundlighet (INTJ:s!) etc. Mer (intressant!). 
    

Andra dagen åt Jenny och jag frukost samtidigt, vi bodde på Stadshotellet. 

Äggröra, pannkakor, grädde, jordgubbssylt, grapefruktjuice.

En dröm, en croissant.

Lunch! Västkustgryta med saffran och fänkål, surdegsbröd.

Madeleine och jag fikade innan tåget. Islatte caramel, ingefära rödbeta etc., jordgubbar spenat ingefära etc.

Hemma! Daniel och jag firar med Picards cheesecake.

Lina Limans Konsten att fejka arabiska: En berättelse om autism kommer på måndag, sommarlovspresenten. Vi läser Hanya Yanagiharas Ett litet liv just nu och på väg till och från Växjö läste jag Alexis Ragougneaus Madonnan i Notre-Dame. Emma Cline Flickorna, Lyra Ekström Lindbäck I tiden och Ett så starkt ljus

Äntligen! Panerat. Med jasminris röd chili gul lök vitlök ingefära senap etc., Nya Carnegiebryggeriet Halvljus.

Picards lax- och spenatgratäng, Brooklyn East IPA.

Gryta med kokosmjölk tomater lök vitlök chili ingefära spiskummin kikärtor spenat m.m.

Den räckte i flera dagar. Jag har likadana sneakers som de röda i marinblå också. 

lördag
maj132017

Ain't that a great saying?

Killen i butiken häpnade över hastigheten i beslutet! Bestämde mig för länge sen, innan jag visste att de finns. 
  
Snygga till mörkt grön jacka och (såklart) ljust blå jeans. Nu läser jag Marilynne Robinson Gilead. Vi har Lila och Hemma. Mer litteratur, väntar på paket från Adlibris. Hanya Yanagihara Ett litet liv, Lyra Ekström Lindbäck Ett så starkt ljus och I tiden, Alexis Ragougneau Madonnan i Notre Dame och Emma Cline Flickorna. Daniel är hemma på måndag! <3 

lördag
maj062017

Pommes är alltid pommes

Igår åt vi pommes med vegobullar (grill sista biten) med massor av coleslaw, har coleslaw i flera dagar. Daniel gjorde när jag tränade. Michèles pass. The Dreaming, Kate Bush. Läser sedan igår Jung: Hans liv och verk av Anthony Stevens. Den har jag också läst tidigare. Gröna ärtor ketchup och Heinz Yellow Mustard Oceanbryggeriet Väskust Pale Ale.

Sedan Lidls Crunchy Chocolate och Crunchy Almond. Ingen glass man spontanäter! Tinade drygt en halvtimme men var ändå svårjobbad. Daniel är på väg till England och Irland. Manchester och Belfast etc. <3
Madeleine och jag ska strax planera fortsättningen. 

onsdag
maj032017

Marsipan

Igår var jag på Core, Jennys pass. Imorgon skivstång med Elisabeth, på söndag med Maud. Sylvia kommer.  

Förra måndagen åt vi Lidls princesstårta! <3

Amerikanskt godis och hostmedicin.

Grytan jag skriver om två poster ner. Med Cola zero jasminris och ärtor.  

söndag
apr232017

Medel Puls 

På Hornstull, John O:s pass. Älskar det! Kan inte använda andra ord, älskar ju att dansa. Och det är så himla upplyftande bra. Igår skivstång med Mika, också Hornstull klockan tio, ikväll sex. Och det är ljust länge och varje gång jag kommer hem känner jag hur mycket ja, jag tycker om att komma hem och vara hemma. Tittade lite på Grey Gardens förut. "Oh, it's the Maysles!" "pants underneath the skirt", Jerry the Marble Faun säger "Hi Edie". "I think he was a little amazed!" (Brooks). Etc. I didn't say I love it, I do. "The Libra husband is not an easy man to please" (ur minnet nu, minns jag?). Ville testa min franska men det kostar en prenumeration på SVD, inte värt det. Idag. <3 Imorgon. <3

söndag
apr232017

Lunch i Högdalen

En vecka på Högdalens bibliotek. Första praktiken våren 2015 var jag på Stockholms stadsbibliotek och andra, i höstas, på Konstfacks bibliotek. Nu ville jag undersöka hur det är på ett litet stadsdelsbibliotek som organisatoriskt hör till stadsbiblioteket. I Högdalen för att det är nära hemma och för att jag tidigare har varit språkstödjare/medpratare på SFI där. Har precis lagat en gryta som också räcker i dagar. Krossad tomat kokosmjölk gul lök vitlök habanero ingefära sambal oelek grönsaksbuljong röd currypasta peppar curry spiskummin kanel röda linser broccoli spenat!

Babas burgers and bites. Vegoburgare.

Biblioteket. Falafel. 

måndag
apr172017

Brekkie

Pukka peppermint & licorice tunnbröd med Monki mandelsmör långsyrad fil med krossat linfrö granola råsocker kanel naturella cashewnötter kokos ägg himalayasalt cloudy apple Great Earth Super Cal-Mag 600 mg/300 mg Great Earth TNT Holistic D3 2000IE.

Sara Stridsbergs Nelly Sachs kommer aldrig fram till havet för att jag ville läsa hur hon skriver när hon baserar sin text på Grey Gardens. Ett tag, (som Karin vet) var nästan det enda jag såg Little Edie och Big Edie. Två dokumentärer. Grey Gardens och The Beales of Grey Gardens (91 minuter överblivet material). Dramat blir aldrig större än verkligheten, tacksamt att "använda" men etiskt tveksamt. Andras repliker, andras liv. Även om någon har fantastiska skills för att skriva. Jag älskade Drömfakulteten, var inte tagen av Darling River. Mer av Beckomberga: Ode till min familj. Boken om Sally var en stigning mot.. Om Edith Bouvier Beale: Edith, Edith. Hon sålde huset och ägde aldrig mer en katt. Om Valerie var inte samma sak. Det är för att Grey Gardens är nära, jag har hört Edie säga det. Förstår (fast jag har svårt för honom retroaktivt*) Bergman apropå Ahndoril.
*Och lika mycket den där hushållerskan. Ta ansvar, gå (retroaktivt). Spara inte massa meningslösa papperslappar, i utbyte: tid. Papper? Beklämmande. F ö ungefär samma sak. 

söndag
apr092017

Nordic Flora Series Pt. 3

Så, nu har jag ätit havregrynsgröt med krossat linfrö, kanel, råsocker och äppelmos. Rågkaka med ägg och kaviar. Påskmust (light), Nygårda och Apotekarnes (körde ihop eftersom ena höll på ta slut). Har nu iaf nära på två flaskor, 1.5 liter och 2 liter cola (zero). Funderade på att ta en sväng om ICA på väg hem, mission mer påskmust och en bit prinsesstårta men struntade i det.
Har varit och tränat, nya älsklingspasset med John O., 18 Hornstull söndagar. Medel Puls. "Om du är stark och bestämd i kroppen kan du gå hela vägen. [...]. Vilken fantastiskt energi, det var precis vad jag behövde. [...]. Som ni vet så var alla våra anläggningar innanför tullarna stängda igår [...]." Det var precis vad vi behövde. Igår när jag vaknade hade Graza messat från Gdansk. Jag gick från Hornstull till Gullmarsplan. Lyssnade på Varg, Nordic Flora Series Pt. 3 Gore-Tex City.
 
I fredags vid lunch träffades IP* och jag. Väldigt fint träffas. Och vilket bra kafé nära hemma. Åt en princessbakelse! Lunch idag förresten. Jasminris och improviserad gryta på lök vitlök habanero chili ingefära curry spiskummin ras el hanout champinjoner broccoli grönsaksbuljong röd curry röda linser kokosmjölk vatten. Räcker i dagar. *intervjuperson 

onsdag
apr052017

Glasögon

Älskar dem. De kom igår, här är jag kl. 9.54 och 9.55!
 

tisdag
apr042017

the yes becomes no

Förra veckan var jag bl a på skivstång med Sylvia, Estanislaos pass. Den här veckans träning: IntervallFlex Skivstång ant. Skivstång och Skivstång Intervall. Frukost igår! Bageriets klart godaste limpa: Långås på helt korn, och en vaniljbulle. Det är ett sånt lugn i Ingmari Lamys instagram. Tycker väldigt mycket om. Var på middag med henne i Paris när jag bodde där, i svenska studenthemmet. Hon skulle visa kläder på svenska institutet i Marais nästa dag. Fin intervju.

Pukka Lemongrass & Ginger långåslimpa smör med havssalt vaniljbulle apelsinjuice ägg a-fil med granola rostade saltade cashewnötter kanel råsocker. Daniel har spelat i San Francisco, igår Portland! <3
Och så ett tips med reservationer: Stil, som börjar väl. Jennie Widegrens beskrivningar och förklaringar av steg inkl. analys är underhållande och får mig att tänka på.. dans. Vad det är. Men sen? Intervjuer med folk som A C (och nån, har glömt namnet, som "är".. ? han har iaf shorts på sig) som inte handlar om dans. Dans är någonstans där det som existerar är platsen och musiken och där t ex jag är (men inte "syns"). Att det ska behöva skrivas. Stil.

söndag
mar262017

Indira med Petra

Petra och jag träffades på Indira, ännu mer vår i luften 14 grader. Helt underbart. Första dan i grön jacka! VEGETARISK KOFTA, pickles tray, peshwari naan, citronvatten. Vindlande samtal. Daniel och jag skype-ringer. <3

lördag
mar252017

Quentin Crisp

Igår! Vid halv fyra gick jag till Slussen, tog t-banan till Odenplan och gick Odengatan, S:t Eriksgatan, till ett träningspass med Corinne. Var ofta på hennes pass för några år sen. Bra! Och tänkte på Gustav som också är bibliotekarie nu. Vi brukade skämta om hans likhet med Den döende dandyn. Jag lyssnade på det här programmet på väg dit. Bengt Martin! Några av mina första biblioteksminnen är hur glad jag var när jag hittade fler av hans böcker. Pojkar ska inte gråta, Bengt och kärleken, Ljuva femtiotal. Övrig träning i veckan: skivstång, IntervallFlex. I eftermiddag pass med Erik B. På väg hem var jag på ÖB och handlade bl a fyra ögonkrämer, tre roll on, två paket plåster. Oftast inte en av någonting, som alltid. Skriver listor. Kombinerar Jan Marini etc. med Lidl och diverse ÖB-märken. Pragmatisk som jag är, och Daniel (vi är ju båda INTJ, ovanligt!). Lyssnade på Svjatoslav Richter från S:t Eriksgatan till Gamla Enskede. Det är vår! 

onsdag
mar222017

Tom F., inte Marc J.

Nu har jag beställt glasögon och är hemskt nöjd. Kanske aningen våghalsigt att beställa glas på webben (pga vet inte vad punkten heter som är bäst att mäta manuellt för varje båge) och särskilt när det är så stora (större yta att "pricka in"). Återstår att se! Det är så fina bågar! Tom Ford.

Nästan som frukost (andra). Pukka Lemongrass & Ginger med ingefära honung och lime, Great Earth Super Cal-Mag 600 mg/300 mg Great Earth TNT (Daniel har med sig en burk till USA!) och Evercare D3 2000IE, apelsin a-fil med granola (hasselnötter och dadlar) rostade saltade cashewnötter råsocker tyskt surdegsbröd smör med havssalt grevé gurka ett ägg med havssalt Leksands Tre Kullor havssalt & frön med Monki mandelsmör Lidls påskmarsipan. 

tisdag
mar212017

State Theatre i St. Petersburg

Nu är det bara att sätta igång eller fortsätta! Har tränat, skivstång, och lagat sen lunch. Jasminris, chili, ingefära, vitlök, soja, sweet chili, sriracha, vegobullar (inte bollar.. ) champinjoner. Till Lidls cola zero. Tänkte prova nya bågar virtuellt men det går inte med de jag funderar på. Det blir ett par Marc Jacobs eller ett par Tom Ford! Oversized (selbstklaar – märkligt, jag t o m stavade rätt utan att kunna tyska). Imorgon ska jag till optikern för recept med PD-värde. Daniel är i Florida, ikväll spelar de på State Theatre i St. Petersburg. 

söndag
mar192017

Jenny Holzer och Tauba Auerbach

Vaknade i en dröm, om Einar Jolin och hans ljuslockiga hår. It's so bright in the dreamlight (William Orbit).

Apropå Einar och William etc., Jenny Holzer. "A sense of.. " är en av hennes truismer. Tauba Auerbach.
Nu ska jag fortsätta.. Mina drömmar är ofta ganska tråkiga. Att räkna äpplen. Att lägga en sked här eller där.

måndag
mar132017

I lördags

åt vi pasta! Och vegobollar i tomatsås. Med passerade tomater morötter vita bönor i tomatsås tomatpuré lök vitlök chili jalapeño raz el hanout spiskummin peppar (svart och vit) salt kapris persilja Chablis Sainte Claire, Jean-Marc Brocard. 

Lika sömnigt ljus. Vårens är säkrade! Ljust blå H&Ms. De och Stan Smith, synergi.. (Halo Blue). Grön jacka!

På onsdag far Daniel på turné, till USA. Vi var hemma förra veckan.

tisdag
feb282017

Today is the Tuesday

Semlor från Fabrique! Hängde på låset och fick de första två!

Tomorrow Ash Wednesday. 

måndag
feb272017

The dø Dust it Off

Kolakaka trippelchoklad och Gilleboll. Ah. Daniels fat, mitt.